Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τη δοκιμασία των 150 προσφύγων

Μπροστά από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, βρίσκονται εδώ και μέρες 150 Παλαιστίνιοι ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Με μικρά παιδιά από 3 έως και 10 ετών να βρίσκονται ανάμεσά τους στις 10 σκηνές που έχουν στήσει, προσπαθούν να πιέσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δεχτεί το δίκαιο αίτημά τους. Κάτι που όμως δεν το κάνει, αφού ακολουθεί πιστά - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - τις οδηγίες της ΕΕ στην αντιμετώπιση όσων ζητούν καταφύγιο στις χώρες της Ευρώπης. Κάτι που φαίνεται και από τις 11 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο που έγιναν δεκτές το 2009 σε σύνολο 29.500!

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει «τη μη χορήγηση πολιτικού ασύλου στους 150 Παλαιστίνιους οι οποίοι, κυνηγημένοι από τις Ισραηλινές δυνάμεις και την ιμπεριαλιστική θηριωδία έχουν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα και διεκδικούν το αυτονόητο, να τους δοθεί πολιτικό άσυλο ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, να εργαστούν, να αποχτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα». Και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «το ΠΑΜΕ στηρίζει το αίτημα των Παλαιστινίων προσφύγων για απόκτηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάνε στις χώρες που βρίσκονται οι συγγενείς τους. Καλεί τα ταξικά συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις στήριξης στον αγώνα των Παλαιστινίων, καλεί επίσης τους εργαζόμενους να βοηθήσουν έμπρακτα στα θέματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι 150 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ζητούν κουβέρτες, σκηνές και στεγνά τρόφιμα όπως μπισκότα, φρυγανιές, φρούτα κ.ά.».

Στο μεταξύ, σε χτεσινή συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσή και της επιτρόπου εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Κ. Μάλστρομ, συζητήθηκε το λεγόμενο εθνικό σύστημα διαχείρισης ροών. Η επίτροπος ανακοίνωσε πως η ευρωπαϊκή επιτροπή προχωρά στη διατύπωση νέων προτάσεων για το πολιτικό άσυλο, ενώ απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούσαν τους πρόσφυγες, επέμενε να τους χαρακτηρίζει ως μετανάστες, δείγμα της πολιτικής της ΕΕ που αντιμετωπίζει τους εξαθλιωμένους της παγκοσμιοποίησης ως μοχλό ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας με έμφαση στην κυκλική μετανάστευση. Η τελευταία προβλέπει διαρκώς ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή επιτροπή θα βοηθήσει την Ελλάδα στο θέμα της «διαχείρισης» παρέχοντας λύσεις. Μία από αυτές είναι και οι περιπολίες του Frontex (σ.σ. πρόκειται για στρατιωτικο-αστυνομική υπηρεσία αντιμετώπισης της «παράνομης» μετανάστευσης, η οποία συμμετέχει σε ανακρίσεις μεταναστών και προσφύγων), ενώ τόνισε πως η χώρα μας πρέπει να απορροφήσει μέχρι το 2013 τα αντίστοιχα κοινοτικά κονδύλια που ενισχύουν την πολιτική καταστολής όσων ζητούν καταφύγιο στις χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ