Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κύκλωμα με οσμή νέου παραδικαστικού

Σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ατόμων τα οποία εμπλέκονται στο κύκλωμα (δικηγόροι, δικαστές, επιχειρηματίες) που οικειοποιούνταν υποθηκευμένα υπό πλειστηριασμό ή εγκαταλειμμένα ακίνητα, προχωρά η Εισαγγελία Εφετών. Ο εισαγγελέας Εφετών, Ισ. Ντογιάκος, που χειρίζεται την υπόθεση, έδωσε εντολή, βάσει του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί συγκεκριμένων προσώπων για τα οποία προκύπτουν ενδείξεις για ενεργό συμμετοχή τους στην υπόθεση.

Χτες, στη σύσκεψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ι. Σακελάκο, και τον εισαγγελέα Εφετών, Ισ. Ντογιάκο, εκτιμήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέχρι τώρα στοιχεία και οι παραπέρα ενέργειες.

Στο κύκλωμα απατεώνων που αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και φαίνεται ότι δραστηριοποιείται από το 1997, εμπλέκονται σύμφωνα με την Αστυνομία και δικαστικοί λειτουργοί. Στο κύκλωμα εμπλέκονται, επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, άτομα που κατηγορούνται για απάτες σε βάρος του δημοσίου, τραπεζών και ιδιωτών, εκβιασμούς, λαθρεμπόριο, καθώς και επηρεασμό δικαστικών ερευνών. Τα κέρδη από τις απάτες ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, «ξεπλένονταν» μέσω τουλάχιστον 150 εικονικών εταιρειών, σε όλη την Ελλάδα, για τις οποίες είχε γίνει έναρξη στις τοπικές ΔΟΥ και έκαναν μεταξύ τους εικονικές μεταφορές χρημάτων για να φαίνεται ότι υπάρχει οικονομική δραστηριότητα. Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται πολιτικός μηχανικός, ενώ η βασική ομάδα του κυκλώματος αποτελούνταν από έναν πρώην δικαστή και τέσσερις δικηγόρους. Επιπρόσθετα, βασικό μέλος της σπείρας φέρεται άτομο που το όνομά του είχε πρωταγωνιστήσει στο πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα και είχε αναλάβει να επηρεάζει δικαστικούς έναντι χρημάτων. Στο «χορό» υπάρχουν δεκάδες άτομα που φέρονταν ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ή ιδιοκτήτες εταιρειών αλλά και «μπράβοι» που χρησιμοποιούνταν για εκβιασμούς ιδιοκτητών ακινήτων.

Το πώς πλούτιζε το κύκλωμα και έβγαζε εκατομμύρια ευρώ είναι χαρακτηριστικό. Παρουσίαζε πλαστά στοιχεία, για δήθεν χρέη σε δικηγόρους του κυκλώματος, σε ιδιώτες των οποίων τα ακίνητα έβγαιναν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες και έτσι έπαιρναν τα ακίνητα ως πρώτοι δικαιούχοι ή έβρισκαν ανθρώπους που έλειπαν στο εξωτερικό ή μεγάλης ηλικίας, ή εγκαταλειμμένα σπίτια τα οποία καταλάμβαναν και τα οικειοποιούνταν πάντα με πλαστά έγγραφα. Παράλληλα, έβαζαν περιφράξεις σε οικόπεδα που τα κατοχύρωναν πάλι με πλαστά έγγραφα ή τα χαρακτήριζαν ως έδρες των εταιρειών.

Η Αστυνομία άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση το Νοέμβρη του 2009, μετά από μηνύσεις τραπεζών καθώς τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος παρουσίαζαν πλαστά έγγραφα στα οποία αναφερόταν πως άτομα που έχαναν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς, χρωστούσαν χρήματα σε δικηγόρους. Η έκθεση της Αστυνομίας ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιούλη κι έπειτα δόθηκε μαζί με το προανακριτικό υλικό στην Εισαγγελία Εφετών και στον Αρειο Πάγο λόγω εμπλοκής δικαστικών λειτουργών. Πριν από λίγες μέρες, με εισαγγελική παρουσία έγινε έρευνα σε 16 σπίτια και γραφεία, καθώς και δύο «κρύπτες», όπου τα μέλη της οργάνωσης έκρυβαν το υλικό που αποδεικνύει τους «άθλους» τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2011-05-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-09-10 00:00:00.0)
Η κορυφή του παγόβουνου... (2007-01-09 00:00:00.0)
«Αντεπίθεση» Γιοσάκη με μηνύσεις (2006-01-12 00:00:00.0)
Ζητήθηκε άρση της βουλευτικής του ασυλίας (2005-11-16 00:00:00.0)
Εμπλέκεται και ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου; (2005-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ