Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραδιές θεάτρου

«Βυσσινόκηπος» από το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας
«Βυσσινόκηπος» από το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας
Το «Θέατρο Τέχνης» της Μόσχας, όπου πρωτοπαίχθηκαν τα σπουδαιότερα έργα του Αντον Τσέχωφ, με αφορμή 150 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου δραματουργού, έρχεται στην Αθήνα, με το «κύκνειο άσμα» του, το «Βυσσινόκηπο», (1-3/10) στο «Badminton» (τρίωρη παράσταση, με ελληνικούς υπέρτιτλους). Φέτος, το «Θέατρο Τέχνης» της Μόσχας τιμά την επέτειο ανεβάζοντας το «Βυσσινόκηπο», με την επίβλεψη του καλλιτεχνικού διευθυντή Oleg Tabakov, σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Adolf Shapiro, με πρωταγωνιστές τους Renata Litvinova, Sergey Dreiden, Andrey Smolyakov, Nikolay Chindyaykin, Evdokiva Germanova, κ.ά.

Στο «Βυσσινόκηπο», ο Τσέχοφ απεικονίζει την αδυναμία πολλές φορές των ανθρώπων να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον και τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν στην προσωπική τους ζωή, και τη διαρκή φθορά της καθημερινής ζωής στη Ρωσία του 20ού αιώνα. Δίνει, όμως, και μια ελπίδα για το μέλλον, «προβλέποντας» την επερχόμενη επανάσταση.

  • Πρεμιέρα του έργου «Κεκλεισμένων των θυρών» του Ζαν-Πωλ Σαρτρ, τη Δευτέρα, στην Κεντρική Σκηνή του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου» του Γιώργου Αρμένη, (κάθε Δευτέρα και Τρίτη). Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία Εφη Μουρίκη. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Εφη Μουρίκη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιώργος Πολυχρονόπουλος. Το έργο του γνωστού δραματουργού, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1944 στο Λονδίνο κι από τότε κατέχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο θεατρικό χάρτη. Τρεις άγνωστοι μεταξύ τους, πρόσφατα νεκροί, ο Garcin, η Inez και η Estelle οδηγούνται στην κόλαση από έναν μυστηριώδη υπηρέτη, η οποία κόλαση, όπως απεικονίζεται στο συγκεκριμένο έργο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σαλόνι με τρεις ίδιους καναπέδες διαφορετικής απόχρωσης. Δεν υπάρχουν καθρέφτες, δεν υπάρχουν παράθυρα, δεν υπάρχουν βιβλία. Δεν υπάρχει ύπνος, ούτε καν δάκρυα. Το εγκληματικό τους παρελθόν, οι αντιδικίες, οι διαξιφισμοί, οι ειρωνείες, οι ηθικοί και μη εκβιασμοί, τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι τελείως παράλογο να προσπαθούν να ξεχάσουν την παρουσία των άλλων.
  • «Να γεννηθώ ή αλλάξατε γνώμη;» είναι ο τίτλος του έργου του Χάρη Μπόσινα που κάνει πρεμιέρα σήμερα και θα παίζεται στο «Βικτώρια» - φουαγιέ (Μαγνησίας 5 & Γ' Σεπτεμβρίου 119). Σκηνικός χώρος ένα μπαρ, όπου δύο γυναίκες συνάπτουν μια ανίερη συμμαχία για να μεγαλώσουν το ανεπιθύμητο έμβρυο που κυοφορεί η μία. Μια τρικλοποδιά, άφθονη βότκα, ανόητα ψέματα και μια βαθιά επικοινωνία χτίζουν τη δική τους ιστορία, ενώ το έμβρυο αναρωτιέται: «Να γεννηθώ ή αλλάξατε γνώμη;». Από την ομάδα Annada Kadda. Σκηνοθεσία: Χάρης Μπόσινας. Σκηνικά - Κοστούμια: Ομάδα Annada Kadda. Video - φωτογραφίες: Πέτρος Καλκόβαλης - Μελίνα Τσαμπάνη. Παίζουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Μαρία Πίγκου, Συμεών Τσακίρης, Χάρης Μπόσινας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ