Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Συντήρηση και διαιώνιση του προβλήματος

Προετοιμάζουν «πιάτσες διακίνησης» ναρκωτικών μέσα στα νοσοκομεία!

Να γίνουν οι σχετικές μελέτες προκειμένου να φτιαχτούν λυόμενες κατασκευές στα προαύλια των νοσοκομείων ώστε να μεταφερθούν εκεί τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων (όπως μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), είναι η «λύση» στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και της δημιουργίας πιάτσας σε κάθε μονάδα του ΟΚΑΝΑ, που πρότεινε για άλλη μια φορά η πρόεδρος του Οργανισμού Μένη Μαλλιώρη. Αυτή τη φορά η ...προτροπή έγινε προς τους διοικητές των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων της 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η συγκεκριμένη πρόταση επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε τόσο, και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με διάφορα προσχήματα, παρά το ότι επανειλημμένα επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς (ΕΙΝΑΠ, Ιατρικός Σύλλογος κ.ά.) έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια μεθόδευση. Στόχος τέτοιων αντιεπιστημονικών προτάσεων είναι η διαχείριση και διαιώνιση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης, ιατρικοποιώντας και ψυχιατρικοποιώντας το πρόβλημα, πριμοδοτώντας προγράμματα υποκατάστασης χαμηλών προδιαγραφών που συντηρούν και δε θεραπεύουν, παραγκωνίζοντας «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης.

Χτες η Μ. Μαλλιώρη μίλησε για μεταφορά των μονάδων στα νοσοκομεία, στο όνομα της μείωσης της λίστας αναμονής... Οι λίστες αναμονής των προγραμμάτων μεθαδόνης διογκώθηκαν σκόπιμα με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σήμερα επικοινωνιακά και αποπροσανατολιστικά από την ουσία του προβλήματος. Είναι φανερό ότι μόνο επιπλέον προβλήματα θα δημιουργήσει η προσπάθεια διακίνησης «υποκατάστατων» μέσα από το ΕΣΥ.

Για άλλη μια φορά ούτε καν γίνεται λόγος για μέτρα που να αφορούν την εφαρμογή και διεύρυνση προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, αλλά προβάλλεται ως πανάκεια η μεταφορά των μονάδων υποκατάστασης στα ήδη επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία. Ο τρόπος λειτουργίας, η φιλοσοφία των προγραμμάτων υποκατάστασης, καθώς και η «νόμιμη δόση» που χορηγείται από το κράτος - η οποία δε καλύπτει το χρήστη αναζητώντας συμπληρωματική «παράνομη» - έχουν ως αποτέλεσμα η περιοχή γύρω από τις μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ να μετατρέπονται σε πιάτσες διακίνησης και χρήσης. Ετσι είναι σίγουρο ότι, αργά ή γρήγορα, πιάτσες θα δημιουργηθούν μέσα και έξω από τους προαύλιους χώρους των νοσοκομείων. Ομως, αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι να δημιουργηθούν τόσα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα όσα χρειάζεται η χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ