Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Τα πλοκάμια του ΝΑΤΟ

Ενα σύμπλεγμα από ΝΑΤΟικά παραμάγαζα, τα λεγόμενα «Εταιρικά σχήματα και συνεργασίες», υπηρετούν την επεκτατική - επεμβατική πολιτική του ΝΑΤΟ. Σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών περιγράφονται τα εξής:

  • ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (PARTNER SHIP FOR PEACE - PFP). Υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών το 1994. Το πρόγραμμα «συμβάλλει στη μείωση των απειλών κατά της ειρήνης και στην ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών που στηρίζουν τη συμμαχία». Συμμετέχουν οι μη ΝΑΤΟικές χώρες της Ευρώπης και οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, με σαφή στόχο να καταπνιγεί κάθε φωνή αντίστασης στον αντιλαϊκό δρόμο που άνοιξε η καπιταλιστική παλινόρθωση.
  • ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (EUROATLANTIC PARTNERSHIP COUNCIL - EAPC). Η ύπαρξή του χρονολογείται από το 1997 όταν αντικατέστησε το Βορειο-Ατλαντικό Συμβούλιο Συνεργασίας. Συγκροτείται, σήμερα, από 50 χώρες, εκ των οποίων 28 μέλη του ΝΑΤΟ και 22 χώρες εταίροι του.
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ (MEDITERRANEAN DIALOGUE). Ξεκίνησε το 1994, από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των Αλγερίας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιορδανίας, Μαυριτανίας, Μαρόκου και Τυνησίας. Αντανακλά την αντίληψη της συμμαχίας ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι στενά συνδεδεμένη με την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, επεκτείνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο το ζωτικό χώρο της λυκοσυμμαχίας.
  • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (INSTANBUL COOPERATION INITIATIVE - ICI). Ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης το 2004 με στόχο «να συνεισφέρει στη μακροπρόθεσμη παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια μέσω της παροχής στις χώρες της περιοχής της ευρύτερης Μέσης Ανατολής πρακτικής διμερούς συνεργασίας με το ΝΑΤΟ». Συμμετέχουν το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ην. Αραβικά Εμιράτα. Η Σαουδική Αραβία και το Ομάν έχουν επίσης επιδείξει ενδιαφέρον.
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ (NATO - RUSSIA COUNCIL - NRC). Η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας άρχισε από το 1991 και στόχο έχει να επιτυγχάνει προσωρινούς συμβιβασμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων στη σκακιέρα του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑΤΟ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ (NATO - UCRAINE COMMISSION). Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία άρχισαν να αναπτύσσονται λίγο μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991, μετά δηλαδή τις ανατροπές, σαν προγεφύρωμα της λυκοσυμμαχίας προς τη Ρωσία.
  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑΤΟ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ (NATO - GEORGIA COUNCIL). Το ΝΑΤΟ και η Γεωργία συνεργάζονται με στόχο την προετοιμασία της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΕΠΑΦΗΣ. Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται, από το 1990, με μια πλειάδα χωρών που δε συμμετέχουν σε καμιά από τις παραπάνω δομές (Αυστραλία, Ιαπωνία, Αργεντινή, Κορέα και Νέα Ζηλανδία).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ