Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για «διάλογο» από ΗΠΑ και ΕΕ

Σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο θα βρεθεί μέχρι τις 10 τρέχοντος μηνός η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Κοσσοβάρους Αλβανούς και τους Σέρβους αξιωματούχους για έναν νέο προσχηματικό διάλογο και «κουκούλωμα» των μεταξύ τους διαφορών σχετικά με το τελικό καθεστώς του προτεκτοράτου με αντάλλαγμα μία θέση στον «παράδεισο» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ίδια φαίνεται πως συμφώνησε με την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον στα μέσα της βδομάδας στην Ουάσιγκτον να ασκήσουν από κοινού πιέσεις για «διάλογο και λύση» στο Κοσσυφοπέδιο. Η Αμερικανίδα υπουργός μάλιστα παραδέχθηκε πως συζήτησαν μεταξύ άλλων και «τρόπους διευκόλυνσης του περιβόητου διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου».

Πάντως, η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών δε φαίνεται να συμμερίζεται, τουλάχιστον οικειοθελώς, τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για «διάλογο» με τους Σέρβους, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε έστω και μικρή «αποδυνάμωση» της υποτιθέμενης ανεξαρτησίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός της προ ημερών παραίτησης του προέδρου των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου, με το πρόσχημα πως δεν μπορούσε να διατηρήσει το συγκεκριμένο αξίωμα όντας ταυτόχρονα και αρχηγός του κόμματος της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσόβου». Στόχος του Σεϊντίου ήταν πιθανώς η πρόκληση μίας διαδικασίας με τελικό αποτέλεσμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση (αν όχι ακόμη και ματαίωση...) των συνομιλιών με τους Σέρβους.

Ωστόσο, για μία ακόμη φορά οι έξωθεν πιέσεις ανάγκασαν τον Σεϊντίου να το «ξανασκεφθεί» και να εξαναγκαστεί την περασμένη Πέμπτη σε μία συμφωνία με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι (και ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου) για κυβερνητική συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε «κατάλληλο» χρόνο...

Μάλιστα, αλβανόφωνες εφημερίδες όπως η «Κόχα Ντιτόρε» και η «Μπότα Σοτ» επέμειναν πως η συνάντηση Θάτσι-Σεϊντίου έγινε σε κλίμα «όχι και τόσο φιλικό» και πως ο Σεϊντίου απέφυγε να απαντήσει (για να μην απορρίψει ανοιχτά...) στην πρόταση του Θάτσι να αναλάβει εκείνος το πρωθυπουργικό πόστο με αντάλλαγμα να γίνει έστω και προσωρινά ο Θάτσι Πρόεδρος.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, έχει προγραμματιστεί για σήμερα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η τελετή ενθρόνισης του νέου Σέρβου πατριάρχη Ειρηναίου στο Πετς του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πιθανότητα πρόκλησης βίαιων επεισοδίων αλλά και τις (μάλλον μάταιες...) ελπίδες του για μία «δίκαιη λύση» στο Κοσσυφοπέδιο.


ΔΕΣ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ