Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μπράβο» από Κομισιόν - «οίκους αξιολόγησης»

Προσφορά κρατικής περιουσίας στην πλουτοκρατία. Δίνουν παράταση στον «επαναπατρισμό κεφαλαίων»

Νέες προκλητικές προσφορές - πρόκληση για το λαό ετοιμάζεται να εκχωρήσει η κυβέρνηση στις μερίδες της πλουτοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα περνά και στην τελική φάση επεξεργασίας για την εκποίηση της κρατικής περιουσίας στον τραπεζικό κλάδο.

Μέχρι τέλος του Οκτώβρη οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει η κυβέρνηση (τα μονοπώλια Lazard, Deutche Bank και HCBC) παραδίδουν το «πόρισμα» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη βάση του οποίου ετοιμάζονται στη συνέχεια να μοιράσουν την τραπεζική πίτα. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν έτοιμοι να ανακοινώσουν, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2011, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το οποίο περιμένουν ποσά ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνιο με αρχή από το 2011. Τράπεζες, βασικές υποδομές και δίκτυα (λιμάνια, αεροδρόμια) ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, φιλέτα της ακίνητης δημόσιας περιουσίας εκχωρούνται στους λεγόμενους επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο τόσο Κομισιόν όσο και οι μεγαλοραντιέρηδες του «οίκου Μούντις» σπεύδουν τώρα να επιβραβεύσουν την κυβέρνηση για το σύνολο της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζει απέναντι στο λαό. Σε σχετικό ραπόρτο η «Μούντις» σημειώνει ότι «έχουμε εντυπωσιαστεί από τις μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας ότι «εάν συνεχιστούν ενδεχόμενη αλλαγή της αξιολόγησης θα είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης».

Σινιάλο στους καραδοκούντες επενδυτές δόθηκε και από την Κομισιόν. Στην τριμηνιαία έκθεση σημειώνουν ότι θα «πρέπει να διατηρηθεί η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος» που έχει στόχο τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την τροποποίηση της δομής της οικονομίας». Η Κομισιόν ενημερώνει καις τις μερίδες της πλουτοκρατίας για το γεγονός ότι το «πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει ευρύ φάσμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για τον καθορισμό των μισθών, την αγορά εργασίας και την αγορά προϊόντων», καταλήγοντας ότι τα παραπάνω «μειώνουν το μισθολογικό κόστος και βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Μπαράζ νέων δεσμεύσεων στις μερίδες της πλουτοκρατίας συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει και παράταση στην κατάπτυστη ρύθμιση για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων», δηλαδή στην εκχώρηση προκλητικής φορολογικής αμνηστίας σε μερίδες της πλουτοκρατίας, σε κεφάλαια κάθε είδους και προέλευσης. Στόχος τους είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Η μέχρι τώρα προσπάθεια δεν έχει πείσει τους μεγαλοφοροφυγάδες και τα άλλα τρωκτικά. Αυτός είναι και ο λόγος της παράτασης με τα κυβερνητικά στελέχη να ελπίζουν τώρα σε καλύτερα αποτελέσματα μετά και την αλλαγή κλίματος στις λεγόμενες αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ