Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Υγιές φαινόμενο» ο σφαγιασμός των μισθών!

Οι κυβερνώντες προκαλούν, αλλά τα πραγματικά τους σχέδια για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης τα αφήνουν για ...μετά τις εκλογές

Ο ανελέητος σφαγιασμός των μισθών, των συντάξεων και των άλλων κοινωνικών δαπανών που συντελέστηκε το 2010, είναι υγιές φαινόμενο. Αυτό υποστήριξε χτες ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τον πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά, ίσως και μεταπολεμικά, δεδομένα περιορισμό των δαπανών για μισθούς κατά 11% το 2010. Η απάντηση που δόθηκε αγγίζει τα όρια του ακραίου σαδισμού και του ταξικού κυνισμού: «Είναι υγιές να περικόπτονται οι δαπάνες», απεφάνθη το κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο προσέθεσε: «Για να μειωθεί το έλλειμμα πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες και να αυξηθούν τα έσοδα».

«Στεγνή» άποψη, η οποία φυσικά διαπερνάει όλη τη φιλοσοφία της κυβέρνησης, η οποία, ως εκφραστής των συμφερόντων της μεγαλοαστικής τάξης, εμφανίζεται αποφασισμένη, διά πυρός και σιδήρου να εφαρμόσει το μνημόνιο. Αποψη στην οποία οι εργαζόμενοι οφείλουν να πάρουν θέση και να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κάλπη που επόμενου μήνα!

«Υγιές» εξ άλλου είναι, να συζητά ο υπουργός Οικονομικών με τους τζογαδόρους του χρηματιστηρίου - σε συνάντηση που έγινε χτες - το θέμα της κατάργησης του φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις μετοχών. Και ναι μεν κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι «δεν τίθεται θέμα κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου», πρόσθεσαν όμως ότι «εξετάζουμε άλλες διορθωτικές κινήσεις στην εφαρμογή του με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβρη»! Με άδεια χέρια πάντως οι τζογαδόροι δεν έφυγαν.

Σε ό,τι αφορά όμως το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που παρουσίασε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών, αυτό μάλλον ως τακτικό κυβερνητικό ελιγμό θα πρέπει να το εκλάβουμε, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, να περάσει όσο γίνεται πιο αλώβητο το σκόπελο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 7 Νοέμβρη.

Μέσα από τα στοιχεία που παραθέτει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, επιχειρεί να αποκρύψει πολλά πράγματα. Πρώτα και κύρια, ότι το 2011 θα είναι σκληρότερο ακόμα και από το 2010, καθώς αναμένεται νέα άγρια φοροεπιδρομή και νέο τσάκισμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, με μέτρα, τα οποία δεν εμφανίζονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Γιατί απλούστατα, δε θέλουν να προκαλέσουν τη λαϊκή μήνη ένα μήνα πριν τις εκλογές.

Αντίθετα, θρασύτατα και ανερυθρίαστα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μιλούν σήμερα για ανάληψη πρωτοβουλιών μείωσης των φόρων (π.χ. φορολόγηση των τροφίμων με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 11% σήμερα, αν και το μέτρο αυτό - όπως υποστηρίζουν - θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ)!. Φυσικά, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να πιστέψουν ούτε λέξη από τις παραπλανητικές κυβερνητικές διακηρύξεις, οι οποίες σε ένα μόνο αποσκοπούν: να υφαρπάσουν για μία ακόμη φορά τη λαϊκή ψήφο, και την επομένη των εκλογών να επιδοθούν απερίσπαστοι στο μακάβριο έργο. Αυτό της άγριας λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων.

Το ότι το προσχέδιο αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα αποκαλύπτεται από τα ίδια τα στοιχεία αύξησης των εσόδων, αλλά και περικοπής των δαπανών που εμφανίζονται στον πίνακα 4.7 (δημοσιονομικά μέτρα 2011) στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στο σκέλος των δαπανών, εκτιμούν ότι για το 2011 θα υπάρξει εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ - όπως και για το 2012 και το 2013 - από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Στο δε σκέλος των εσόδων, προσδοκούν να εισπράξουν:

  • 700 εκατ. ευρώ, από την εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης των εισοδημάτων.
  • 1 δισ. ευρώ, από την «εισφορά κρίσης» σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.
  • 500 εκατ. ευρώ από την επιβολή προστίμων στα αυθαίρετα.
  • 600 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων.
  • 300 εκατ. ευρώ από την επιβολή «πράσινων τελών».
  • 500 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση αδειών σε τυχερά παιγνίδια
  • 200 εκατ. ευρώ από δικαιώματα τυχερών παιγνιδιών
  • 1 δισ. ευρώ από διεύρυνση φορολογικής βάσης του ΦΠΑ και ανακατατάξεις των συντελεστών
  • 270 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
  • 2,44 δισ. ευρώ, από την πλήρη απόδοση των μέτρων που πήραν το 2010 και θα εφαρμοστούν σε δωδεκάμηνη περίοδο το 2011.

Και το θέμα είναι ότι τόσο ο στόχος περικοπής των δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ, από τον αντιλαϊκό «Καλλικράτη», όσο και οι προσδοκώμενες εισπράξεις εσόδων, δεν μπορούν καν να χαρακτηριστούν, υπεραισιόδοξες. Σε ένα περιβάλλον βαθέματος της οικονομικής κρίσης, όπως είναι το 2011, οι στόχοι αυτοί είναι κυριολεκτικά στον αέρα, πράγμα βέβαια που το γνωρίζει και η κυβέρνηση. Η οποία ήδη έχει επεξεργαστεί τα εφεδρικά μέτρα, τα οποία πιθανότατα θα δούμε στο κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού του 201,1 στις 18 Νοέμβρη. Οταν και θα έχουν ξεμπερδέψει με τις εκλογές...

Το σίγουρο είναι ότι έρχονται πολύ μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, σε διαδοχικά κύματα το 2011, το 2012 και το 2013...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ