Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δεύτερη δύναμη το ΚΚΡΟ στις τοπικές εκλογές

Την Κυριακή 10 Οκτώβρη στη Ρωσία σε 77 ομοσπονδιακές περιοχές πραγματοποιήθηκαν περίπου 7.800 εκλογικές μάχες σε διάφορα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάνω από 100 χιλιάδες υποψήφιοι διεκδίκησαν περίπου 8 χιλιάδες θέσεις σε διάφορα περιφερειακά και τοπικά όργανα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και σ' αυτές τις εκλογές παρατηρείται επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», με ποσοστά άνω του 50%.

Στη 2η θέση σταθερά εξακολουθεί να βρίσκεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Εκεί όπου οι εκλογές ήταν περιφερειακές και μπορούν να βγούνε πολιτικά συμπεράσματα τα αποτελέσματα που συγκέντρωσε είχαν ως εξής: Περιοχή της Κοστραμά 26,88%, Περιοχή του Νοβοσιμπίρσκ 25,58%, Περιοχή του Μπέλγκοροντ 16,55%, Περιοχή του Μαγκαντάν 15,35% και Περιοχή του Τσελιάμπινσκ 11,97% των ψήφων.

Στην 3η θέση βρίσκεται το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας του εθνικιστή Ζιρινόφσκι, με ποσοστά σ' αυτές τις μεγάλες περιφέρειες από 7% έως 13% κι ακολουθεί η κεντροαριστερή «Δίκαιη Ρωσία», με ποσοστά που κυμαίνονται από το 5% έως 16%.

Μεγάλη νίκη σημείωσε το ΚΚΡΟ στις εκλογές του δημοτικού συμβουλίου στην πόλη Ανγκάρσκ της περιοχής του Ιρκούτσκ, εκλέγοντας 12 από τις 15 έδρες.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σημείωσε πως το ΚΚΡΟ διατηρεί σοβαρές δυνάμεις σε μεγάλες βιομηχανικές περιοχές και κατήγγειλε πως το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» χρησιμοποίησε όλα τα μέσα του κρατικού μηχανισμού για να προκαθορίσει το αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ δήλωσε πως «η σημερινή εκλογική καμπάνια ήταν πιο βρώμικη κι από την εποχή του Γιέλτσιν».

Το ΚΚΡΟ προτίθεται να καταφύγει στα ρωσικά κι ευρωπαϊκά δικαστήρια για πολλές περιπτώσεις που έχει στοιχεία και φαίνεται ότι έχει γίνει νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ