Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ξανά ένταση για τις Μαλβίνας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Αμεση και οργισμένη η αντίδραση της κυβέρνησης της Αργεντινής για τις στρατιωτικές ασκήσεις στις νήσους Φόκλαντς/Μαλβίνας στα ανοικτά της Αργεντινής που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η Βρετανία.

«Η κυβέρνηση της Αργεντινής επαναλαμβάνει ότι οι Μαλβίνας αποτελούν μέρος της επικράτειας της χώρας που παρανόμως έχουν καταληφθεί από τη Βρετανία. Η κυριαρχία τους είναι υπό αμφισβήτηση, και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς» αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης ενώ χθες αναμενόταν να κληθεί και ο Βρετανός πρέσβης, Σαν Μόργκαν, για να δώσει εξηγήσεις και να του επιδοθεί επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας.

«Πρόκειται για μία επικίνδυνη ενέργεια στρατιωτικοποίησης του Νότου» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ. Στο ίδιο μήκος και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας, καταδικάζει την διεξαγωγή των ναυτικών και αεροναυτικών ασκήσεων «οι οποίες έρχονται σε οξεία αντίθεση με τις θέσεις του ΟΗΕ αλλά και τις συμφωνίες μεταξύ των κρατών, όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τις περιοχές που το καθεστώς κυριαρχίας τους είναι υπό αμφισβήτηση». Τέλος, χαρακτηρίζει σύμφωνα με το δίκτυο Τελεσούρ , τις ενέργειες της Βρετανίας ως «απαράδεκτες» και «αποικιοκρατικές» και οι οποίες «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη όλης της περιοχής».

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο έντασης, μεταξύ της Αργεντινής και της Βρετανίας μέσα στο έτος. Το Φεβρουάριο η Αργεντινή είχε προχωρήσει σε διαβήματα αλλά και καταγγελίες στους διεθνείς οργανισμούς εξαιτίας των αναζητήσεων πετρελαίου και αερίου που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν βρετανικές εταιρείες στη θάλασσα στα ανοιχτά των νησιών. Υπενθυμίζεται ότι το 1982 είχε ξεσπάσει πόλεμος, που διήρκεσε 10 βδομάδες, μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας για την κυριαρχία των νησιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ