Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Υπουργικοί «στοχασμοί» άνευ ουσίας

Με αοριστολογίες επιχείρησε να διασκεδάσει την κυβερνητική επίθεση στο βιβλίο ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος στην προχτεσινή απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων στην Παλιά Βουλή, παρόντος και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λες και δεν άκουσε τις κραυγές αγωνίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκδοτών για την επαπειλούμενη εξαφάνισή τους μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου. Αντιμετωπίζοντας τη σοβαρή υπόθεση του βιβλίου ως μέσο αυτοδιαφήμισης, ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας του και που περιλαμβάνει το μέτρο της ενιαίας τιμής του βιβλίου, αποσιωπώντας ότι η ενιαία τιμή καταστρατηγείται. Παράλληλα «χάιδεψε» τ' αυτιά με αοριστολογίες, λέγοντας ότι το βιβλίο θα αποτελεί τον «κεντρικό άξονα», με αφορμή την έκθεση της Φραγκφούρτης του 2001, όπου η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα και ότι στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», τον κύριο λόγο θα έχουν το βιβλίο, ο λόγος και ο στοχασμός...

Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: Μεγάλο Βραβείο στον Ανδρέα Φραγκιά για το σύνολο του έργου του. Βραβείο Ποίησης στον Χριστόφορο Λιοντάκη για τη συλλογή του «Με το φως». Βραβείο Μυθιστορήματος στην Ερση Σωτηροπούλου για το «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές». Βραβείο Διηγήματος στον Μισέλ Φάις για τη συλλογή «Απ' το ίδιο ποτήρι κι άλλες ιστορίες». Βραβείο Δοκιμίου στον Ευγένιο Αρανίτση για το «Σε ποιον ανήκει η Κέρκυρα». Βραβείο Μαρτυρίας στον Γιώργο Βέη για το «Ασία, Ασία».

Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στα ελληνικά στην Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου για τη μετάφραση των «Εξομολογήσεων» του Αυγουστίνου. Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ελληνικού έργου σε ξένη γλώσσα στην Αλκηστη Πρωίου για τη μετάφραση του «Μυθιστορήματος» του Γιώργου Χειμωνά στα ιταλικά. Οι Χρήστος Μπουλώτης, Εύα Μελά,Θάνος Μαρκόπουλος έλαβαν αντίστοιχα τα βραβεία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογράφησης Βιβλίου και Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά.

Την επιτροπή των βραβείων αποτελούν οι: Γιάννης Παπακώστας, Δημήτρης Αγγελάτος, Κατερίνα Κωστίου, Αλέξανδρος Αργυρίου, Μάριος Μαρκίδης, Δημήτρης Νόλλας, Στρατής Χαβιαράς, Στρατής Πασχάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ