Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το «Σύνταγμα» του Ρήγα στα ιταλικά

Το επαναστατικό συγγραφικό έργο του Ρήγα Φεραίου προκαλεί όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χώρο. Οπως μας πληροφορεί η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα, η οποία έχει εκδώσει τα κυριότερα έργα του πρωτεργάτη της επανάστασης, αλλά και μελέτες για τη ζωή και το έργο του, τον περασμένο Νοέμβρη μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα ιταλικά, στην Τεργέστη - την πόλη όπου συνελήφθη ο Ρήγας, το «Σύνταγμά» του.

Η έκδοση, από τον ιταλικό οίκο LΙΝΤ της Τεργέστης, με τίτλο «Rigas Velestinlis, Scritti Rivoluzionari», με δίγλωσσα κείμενα (ελληνικά, ιταλικά) περιλαμβάνει τα «Επαναστατικά» κείμενα του Ρήγα (1797), τα οποία έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί επίσης στα βουλγαρικά, ρουμάνικα, σέρβικα και ετοιμάζονται στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρωσικά. Πρόκειται για: την «Επαναστατική Προκήρυξη», «Τα Δίκαια του Ανθρώπου», το «Σύνταγμα» και το «Θούριο».

Η μετάφραση στα ιταλικά, η εισαγωγή και επιμέλεια υπογράφεται από την καθηγήτρια των Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης Λουκία Μαρκιζέλι - Λουκάς και ο πρόλογος από τον πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα, δρ. και συγγραφέα Δημήτρη Καραμπελόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ