Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μετά τις εκλογές τα τιμολόγια - «φωτιά»

Η κυβέρνηση συνδέει τα τιμολόγια με τα σχέδια κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων

Στα συρτάρια της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη βρίσκονται τα νέα «καυτά» τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ κλιμάκιο της τρόικας ξεκινάει στην Αθήνα νέο γύρο επαφών με κυβέρνηση, ΔΕΗ, ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ και άλλους φορείς, προκειμένου να εξετάσει τη συμμόρφωση με τις επιταγές της ΕΕ για την εκμετάλλευση του λιγνίτη από τους ιδιώτες, το διαχωρισμό της Μεταφοράς και Διανομής και τον ...«εξορθολογισμό» των τιμολογίων. Πρόκειται για τα νέα τιμολόγια - «φωτιά» που η κυβέρνηση της ...διαφάνειας κρατάει ακόμα ως εφτασφράγιστο μυστικό, επειδή, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι ανατιμήσεις για ορισμένες κατηγορίες οικιακών καταναλωτών θα ξεπεράσουν ακόμα και το 40%.

Τα τιμολόγια, πάντως, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως είπε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός, στο περιθώριο Συνεδρίου του «Εκόνομιστ» για την κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνηση, πλήρως ευθυγραμμιζόμενη με τις αξιώσεις της ΕΕ και των μεγάλων ενεργειακών ομίλων για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σηματοδοτεί, με τα νέα τιμολόγια, την πρώτη φάση των μεγάλων ανατιμήσεων που θα ξεδιπλωθούν σε ορίζοντα τριετίας. Επίσημα, αλλά με βάση κάποιους ...θολούς υπολογισμούς, η κυβέρνηση μιλάει για ανατιμήσεις στα αγροτικά και οικιακά τιμολόγια έως 13,7%, ενώ μειώσεις θα επέλθουν για τις πολύ μεγάλες οικιακές καταναλώσεις, αλλά και για τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια. Οι ανατιμήσεις γίνονται στη λογική του ...«εξορθολογισμού», που στην πράξη δεν ταυτίζεται απλά με τη «θανατική ποινή» κάθε είδους κρατικής κοινωνικής πολιτικής στον ενεργειακό τομέα, αλλά συνδέει απόλυτα και αυτόματα τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος με τα επιχειρησιακά σχέδια και την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων.

Ως αντιστάθμισμα των σκληρών μέτρων που υλοποιεί, προβάλλει το κάλπικο «κοινωνικό τιμολόγιο», που εκτός από τις εκπτώσεις - κοροϊδία για νοικοκυριά σε κατάσταση πλήρους ένδειας και τις ...πρόσθετες επιβαρύνσεις που συνεπάγεται για πολλούς υποψήφιους, στην πράξη συρρικνώνει ριζικά τον αριθμό των επωφελούμενων σήμερα από τις χαμηλότερες χρεώσεις για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες.

Το θέμα των νέων τιμολογίων είναι όμως ακόμη πιο σοβαρό απ' ό,τι φαίνεται. Δεν πρόκειται απλώς για νέες ανατιμήσεις, έστω και μεγάλες, αλλά για μια ριζική αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, με νέες μεθόδους κοστολόγησης των υπηρεσιών, οι οποίες έχουν ήδη γίνει «διακριτές». Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επιμερίζεται πλέον στα κόστη παραγωγής, χρήσης δικτύων, στα ΥΚΩ, στο τέλος ΑΠΕ και τα τιμολόγια συμπληρώνονται από διάφορες χρεώσεις προς τρίτους και αυξημένο ΦΠΑ. Στόχος είναι η αυτοματοποιημένη αναδιαμόρφωση για τα επιμέρους κόστη που θα είναι κοινά για όλες τις ηλεκτρικές εταιρείες και μια μεγάλη χονδρική τιμή που θα διασφαλίζει τα υπερκέρδη των εταιρειών.

Ολα αυτά αποτελούν ένα μόνο σκέλος της αντιλαϊκής ενεργειακής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ. Η τρόικα είχε θέσει και το ζήτημα πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για να σπάσει το «μονοπώλιο» χρήσης, αλλά το κεφάλαιο θα μείνει ικανοποιημένο και με άλλες λύσεις, είτε συνιδιοκτησίας, είτε συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων μέσω ...δημοπρασιών λιγνιτικής παραγωγής. Οι ελεγκτές θα «ρυθμίσουν» και την απόσπαση από τη ΔΕΗ των δικτύων Μεταφοράς - Διανομής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ