Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΕΕ
Οι «μικροί» έχουν πρόβλημα με τα δάνεια

Οψιμες διαπιστώσεις της Συνομοσπονδίας

Τις αντιφάσεις και τις σκοπιμότητες που προκαλεί η στήριξη της φιλομονοπωλιακής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αναδεικνύει η παρέμβαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η διοίκηση της οποίας διαπιστώνει τώρα το πρόβλημα «αρκετών» δανειοδοτηθέντων για κεφάλαιο κίνησης να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά ζητά να επαναληφθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα!

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΕΣΕΕ, δέσμιες του προσανατολισμού τους υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων του εμπορίου, επιβεβαιώνουν άθελά τους τις θέσεις της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), ότι η συνεχής ώθηση στο δανεισμό δεν αποτελεί λύση, αλλά δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και οδηγεί τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ σε ένα φαύλο κύκλο και σε ένα ασφυκτικό κλοιό χρεών που τους επιτείνει τα αδιέξοδα.

Η κρίση όμως απλώνεται και στους μέχρι χτες κερδοφόρους, που βρίσκονται στις παρυφές των μεσαίων - μεγάλων επιχειρήσεων. Σε μόλις 60.000 υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που πήραν δάνεια κεφαλαίων κίνησης με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ και πολλοί, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Γι' αυτό ζητά διευκολύνσεις, κυρίως για παράταση της αποπληρωμής με πλήρη επιβάρυνση επιτοκίων για τον πρόσθετο χρόνο. Την ίδια στιγμή δηλώνει ότι τα πρόσφατα προγράμματα για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και πρώτων υλών «δεν είναι ελκυστικά ούτε για τις επιχειρήσεις, αλλά ούτε και τις τράπεζες» λόγω του επιτοκίου και της αναγκαστικής προσκόμισης τιμολογίων.

Στη βάση αυτή, η ΕΣΕΕ έρχεται να ζητήσει επανάληψη των προγραμμάτων για κεφάλαια κίνησης, για δάνεια ίδια με αυτά που σήμερα πολλοί δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Το αίτημά της όμως είναι εξαρχής περιοριστικό και στοχευμένο, καθώς ζητά τα κριτήρια υπαγωγής να ευνοήσουν «υγιείς επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση» και όχι «εκείνες που βιώνουν διαρθρωτικές αδυναμίες», καθώς και επιδότηση επιτοκίου μέσω ΕΣΠΑ για «να παραμείνει το επιτόκιο ελκυστικό και για τις τράπεζες». Με λίγα λόγια, η ΕΣΕΕ έρχεται να διεκδικήσει ένα κομμάτι από την «πίτα» για «λίγους και εκλεκτούς», την ίδια ώρα που η «σφαγή» των μικρεμπόρων συνεχίζεται ακάθεκτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά «διευκολύνσεις» από τις τράπεζες (2010-09-23 00:00:00.0)
Εκβιαστικές μεθοδεύσεις για τα χρέη προς ΟΑΕΕ (2010-04-07 00:00:00.0)
Κατάφεραν να δανειοδοτηθούν 10.000 επιχειρήσεις (2009-06-18 00:00:00.0)
Μακροπρόθεσμα μέτρα για τις επιχειρήσεις (2007-08-29 00:00:00.0)
Συζήτησαν για τη χρηματοδότηση του εμπορίου (1998-09-19 00:00:00.0)
Ομόλογα της ΕΤΒΑ τα βιοτεχνικά δάνεια (1995-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ