Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να ακυρωθεί στην πράξη η πολιτική υποβάθμισης των ΤΕΙ

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Προκλητικά, ο υφυπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τη δραματική κατάσταση των ιδρυμάτων ...«φυσιολογική»!

To ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει προκειμένου με πολιτικούς αγώνες να ακυρωθεί στην πράξη η πολιτική υποβάθμισης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τόνισε χτες ο βουλευτής του Κόμματος, Γιάννης Πρωτούλης, με αφορμή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όπου πάνω από 2.000 εκ μεταγραφής σπουδαστές είναι «ξεκρέμαστοι». Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός Ι. Πανάρετος χαρακτήρισε ...φυσιολογική την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αφού - όπως υποστήριξε - η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική «εξορθολογισμού» της λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Πανάρετος, η κυβέρνηση εγκαινιάζει ένα νέο τρόπο λειτουργίας, οπότε είναι «φυσικό στην πρώτη εφαρμογή να υπάρχουν δυσλειτουργίες με αυξημένο αριθμό φοιτητών στα μαθήματα και τα εργαστήρια», προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να εγγραφούν όλοι σε σχολές της Αττικής. Υποστήριξε όμως ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της, αφού «πρέπει να σταματήσει αυτή η στρεβλή διαδικασία με το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο (σ.σ. εισαγωγές Σεπτέμβρη και Φλεβάρη)» λέγοντας ότι «θα λειτουργήσουν τα ΤΕΙ καλύτερα και θα δοθεί η δυνατότητα για μια πραγματική αναβάθμιση». Οσον αφορά το διδακτικό προσωπικό, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως «δεν είναι εύκολο να μην υπάρχουν καθόλου έκτακτοι. Θα μπορούσα να συμφωνήσω ότι η αναλογία δεν είναι η σωστή και θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα το διορθώσουμε αυτό».

«Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει ένα πολιτικοποιημένο κίνημα για να ακυρωθεί η πολιτική σας στην πράξη», τόνισε ανταπαντώντας ο Γιάννης Πρωτούλης. Σχετικά με τη δυσκολία για εγγραφή πολλών σπουδαστών σε Αθήνα - Πειραιά, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι «θα συμφωνούσαμε με τη λογική σας για τους σπουδαστές που δεν μπορούν να γραφτούν όλοι στο κέντρο Αθήνας, αν υπήρχαν υποδομές σίτισης, στέγασης, φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα», υπενθυμίζοντας πως «η δική σας πολιτική γέμισε κάθε χωριό με ΤΕΙ και κάθε κωμόπολη με πανεπιστήμιο, χωρίς ούτε ένα δωμάτιο, εστίες και φοιτητική μέριμνα». Με την κατάσταση που επικρατεί, σημείωσε, «δεν έχει να ξοδέψει πια η λαϊκή οικογένεια» και «κατά συνέπεια για τους 2.000 σπουδαστές μπαίνει ζήτημα αν θα σπουδάσουν ή θα σηκωθούν να φύγουν». Οσον αφορά την επιλογή για σπουδές στην Αθήνα, σημείωσε ότι οι σπουδαστές «δεν έχουν ψυχολογικά», αλλά «είναι η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας» που οδηγείται σε αυτή την επιλογή, προσθέτοντας ότι «τη δικαιούνται τη μεταγραφή και με τα δικά σας κριτήρια». Συνολικά τόνισε ότι από τους σπουδαστές «το 1/3 εγκαταλείπει τις σπουδές» και αυτά τα παιδιά «αν δεν παρθούν μέτρα είναι καταδικασμένα». Μάλιστα έθεσε το αίτημα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για «600 ευρώ επιδότηση για να σπουδάσει η λαϊκή οικογένεια τα παιδιά της».

Ειδικά για τους εκτάκτους στο διδακτικό προσωπικό (που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία), σημείωσε πως «είναι για μήνες απλήρωτοι»! Εθεσε μάλιστα το ερώτημα του αν «νοείται ανώτατη εκπαίδευση με εκτάκτους; Δε μιλάμε για ένα σεμινάριο, αλλά για ένα επιστημονικό αντικείμενο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ