Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ
Το χαράτσι παραμένει χαράτσι

Την αύξηση των δόσεων για την καταβολή των προστίμων σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που άλλαξαν χρήση (υπόγεια, πατάρια κ.λπ.) εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο προφανώς να δελεάσει όσο το δυνατόν περισσότερους να υποβάλλουν αιτήσεις για ρύθμιση και να πληρώσουν τα χαράτσια.

Οπως δήλωσε χτες σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Σηφουνάκης, εξετάζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, οι δόσεις καταβολής του προστίμου να αυξηθούν από έξι που είναι σήμερα σε οκτώ ή και περισσότερες.

Επίσης, ανάφερε ότι διερευνάται νομικά το ενδεχόμενο να δοθεί δίμηνη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων για ρύθμιση και έτσι από τις 31 Οχτώβρη να μετατεθεί στις 31 Δεκέμβρη 2010, πρόσθεσε όμως ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα συνολικής παράτασης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί πανελλαδικά για τη ρύθμιση ανέρχεται σε 147.000, με ημερήσιο ρυθμό 3.200 αιτήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει ως το τέλος του χρόνου που λήγει η προθεσμία τις 285.000 και θα συγκεντρωθούν τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί για το 2010.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι θα ετοιμαστεί νομοσχέδιο με πολεοδομικές ρυθμίσεις, με στόχο να ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες επεκτάσεων των σχεδίων πόλης και να συνεχιστεί η εμπορευματοποίηση της γης. Εξετάζεται επίσης, είτε με νόμο είτε με συνταγματική αναθεώρηση, η υποχρεωτική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων για την εφαρμογή της πολεοδόμησης νέων εκτάσεων και ένταξή τους στα σχέδια πόλης. Ολοι αυτοί οι σχεδιασμοί, όμως, καθώς και νέες ρυθμίσεις για την ιδιωτική πολεοδόμηση, τα αυθαίρετα, το χωροταξικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των ελληνικών πόλεων, αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά το νέο χρόνο και αφού έχουν εκλεγεί οι νέες αυτοδιοικητικές μονάδες που προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι οποίες θα κληθούν να τις εφαρμόσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ