Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μαζική απαίτηση η κατάργηση της «Κοινής Θέσης» της ΕΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Κατάργηση της λεγόμενης «Κοινής Θέσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Κούβας απαιτούν κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις, καθώς αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας κυρίαρχης χώρας.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου γινόταν συζήτηση της κουβανικής πρότασης για άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Παρίγια, σημείωσε πως «δεν αναγνωρίζουμε καμία ηθική εξουσία για να κάνει κριτική πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί (σ.σ. η ΕΕ) με τη βάναυση πολιτική της ενάντια στους μετανάστες, τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών και τον αυξανόμενο κοινωνικό αποκλεισμό των ανέργων της και των τμημάτων με χαμηλά εισοδήματα», πρόσθεσε. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς ντροπή και με άτιμο τρόπο, είναι αφοσιωμένο στην επιβράβευση των έμμισθων πρακτόρων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Κούβα. Τώρα λέγεται ότι η αποκαλούμενη Κοινή Θέση ξεπεράστηκε. Θα το δούμε. Τα γεγονότα θα μιλήσουν. Αλλά, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση νομίζει ότι μπορεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την Κούβα, όσο υπάρχει η αποκαλούμενη Κοινή Θέση, ονειρεύεται», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως στη ψηφοφορία της ΓΣ του ΟΗΕ για 19η φορά σημειώθηκε νέα νίκη για την Κούβα, καθώς 187 χώρες στήριξαν την άρση του αποκλεισμού, μόλις δύο (ΗΠΑ, Ισραήλ) καταψήφισαν την πρόταση και τρεις χώρες απείχαν (Μικρονησία, Παλάου και νησιά Μάρσαλ).

Την άμεση και χωρίς όρους άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και την κατάργηση της λεγόμενης «Κοινής Θέσης» της ΕΕ απαίτησαν στην τελική τους διακήρυξη οι συμμετέχοντες στην 5η Συνάντηση των Κουβανών που ζουν στην Ευρώπη, συνάντηση που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στην Πράγα.

Επιπλέον, περισσότερες από 20 πολιτικές, συνδικαλιστικές και οργανώσεις αλληλεγγύης της Πορτογαλίας απαίτησαν την άρση των κυρώσεων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με διακήρυξή τους, όπου απαιτείται, επίσης, η κατάργηση της λεγόμενης «Κοινής Θέσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ