Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μόνη λύση η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει - σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας - αναφορικά με την εποπτεία των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών στα Παιδαγωγικά Τμήματα, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί για το συγκεκριμένο έργο. Αυτή την απάντηση έλαβε χτες από τον υφυπουργό Παιδείας, Ιωάννη Πανάρετο, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας σε συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του. Μάλιστα, ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το θέμα της κάλυψης των κενών με ...μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Δεν αποδέχεται την ύπαρξη του προβλήματος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τον Ι. Πανάρετο, ο οποίος ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι τα προβλήματα έχουν έκταση». Σημείωσε ότι για την εποπτεία των πρακτικών ασκήσεων «θα υπάρχουν αποσπασμένοι γιατί έχει να κάνει με την άσκηση των ίδιων των εκπαιδευτικών», ενώ τάχθηκε υπέρ της κάλυψης των κενών και με μεταπτυχιακούς φοιτητές, χωρίς την παραμικρή αναφορά στους όρους απασχόλησής τους.

Για «εκρηκτική κατάσταση» έκανε λόγο ο Γ. Γκιόκας, σημειώνοντας ότι «η αναστολή της απόσπασης εκπαιδευτικών άφησε τεράστια κενά στα τμήματα. Το εκπαιδευτικό έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί και έχουν ανασταλεί οι εκπαιδευτικές ασκήσεις των φοιτητών». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «δεν επιλέγουμε αν πρέπει να υπάρχουν κενά στα σχολεία ή στα παιδαγωγικά τμήματα. Ολα πρέπει να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό». Παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα, επισήμανε ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπήρχαν «πέρυσι 12 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που ήταν επιφορτισμένοι με το πρόγραμμα ασκήσεων και σήμερα είναι 4» για εκατοντάδες φοιτητές. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι «θα προσληφθούν ένας θεός ξέρει με τι όρους μεταπτυχιακοί φοιτητές», σύμφωνα με τους κυβερνητικούς προσανατολισμούς, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα και μία είναι η λύση: Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό».

Συνολικά σχολίασε ότι «από την κατάσταση που υπάρχει φαίνεται η υποκρισία σε σχέση με την εκπαιδευτική και παιδαγωγική επάρκεια», αφού αντί «να εξασφαλίσετε την ποιότητα των σπουδών», στοχεύετε στο «να αποσυνδέσετε το πτυχία από το δικαίωμα στο επάγγελμα». Τόνισε, τέλος, ότι «αυτά τα φαινόμενα δεν είναι άσχετα από τις εξελίξεις στην εκπαίδευση. Αυτή είναι η "αυτοτέλεια" που επικαλείται η κυβέρνηση: Υποβάθμιση, μετάθεση των ευθυνών που πρέπει να αναλάβει το κράτος στα πανεπιστήμια και μέσα από τα πανεπιστήμια στους εκπαιδευτικούς και τις λαϊκές οικογένειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ