Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Πρόγραμμα για τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου

Τη στιγμή που ο λαός χειμάζεται και ζει στην απόγνωση εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση τον εμπαίζει κι από πάνω εξαγγέλλοντας, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», πρόγραμμα για την ...αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων κ.λπ., δήθεν για να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση της κατοικίας του, ενώ στην πραγματικότητα για να προωθηθούν νέες κερδοφόρες μπίζνες για το μεγάλο κεφάλαιο.

Το πρόγραμμα με την ονομασία «Χτίζοντας το Μέλλον», παρουσιάστηκε μάλιστα χτες σε ειδική εκδήλωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό Γ. Μανιάτη, με την παρουσία εκπροσώπων του ΣΕΒ και σειράς βιομηχανικών κλάδων (μόνωσης, αλουμινίου, φωτοβολταϊκών, κατασκευών κ.ά.) οι οποίοι δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους. Το πρόγραμμα άλλωστε, όπως ανέφερε η Τ. Μπιρμπίλη βασίζεται σε μια σύμπραξη ανάμεσα στο δημόσιο τομέα (ο οποίος επιδοτεί τους βιομηχάνους), τον ιδιωτικό τομέα (ο οποίος θα αυξήσει την κερδοφορία του) και τους πολίτες (οι οποίοι θα πληρώσουν τη «νύφη», είτε με «ζεστό» χρήμα, αν έχουν, είτε με δανεικά).

Το εντυπωσιακό είναι ότι, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στα φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν σε κτίρια με υψηλή κατανάλωση ενέργειας, λες και οι λαϊκές οικογένειες το κάνουν αυτό από ...άποψη και όχι επειδή δεν τους περισσεύουν για να πληρώσουν τις μελέτες, τα υλικά και τις εργασίες για την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Ο δε Γ. Μανιάτης παρουσίασε περίπου ως ...κατόρθωμα το ότι οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν όσους συμμετέχουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» με ένα επιτόκιο 7,4%, που με την κρατική επιδότηση θα προσεγγίσει το 5%! Και βέβαια, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των κατοικιών που μένουν οι λαϊκές οικογένειες είναι χτισμένες προ του 1980 και στον πρώτο σεισμό κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, κανείς δεν είπε κουβέντα για κάποιο πρόγραμμα αντισεισμικής τους ενίσχυσης...

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» περιλαμβάνει 3.100.000 δράσεις μέχρι το 2020, ενώ για τη διετία 2011 - 2012 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Αντικατάσταση κουφωμάτων σε 20.000 κατοικίες, αντικατάσταση μονών υαλοπινάκων σε 25.000 κατοικίες, εγκατάσταση 5.000 ηλιακών συλλεκτών, εγκατάσταση ψυχρών οροφών σε 20.000 κατοικίες, εγκατάσταση εξωτερικής μόνωσης σε 5.000 εμπορικά καταστήματα κ.λπ. Επίσης περιλαμβάνει διάφορα πιλοτικά προγράμματα για ...πράσινες γειτονιές, οροφές, σχολεία, στρατόπεδα, ένα πράσινο ...νησί και άλλα παρόμοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ