Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερολόγια τέχνης και πολιτισμού

Καινούριος χρόνος και καινούριος αιώνας έρχεται κι όλοι έχουμε ανάγκη ένα ημερολόγιο για να σημειώνουμε τις δουλιές μας, τις γιορτές αγαπημένων μας, ό,τι σημαντικό πρέπει να θυμηθούμε έγκαιρα. Υπάρχουν, όμως, ημερολόγια, που, εκτός από χώρο για δικές μας σημειώσεις, προσφέρουν και πολιτιστική γνώση, ψυχική ευφροσύνη και αισθητική καλλιέργεια. Τέτοια ημερολόγια του 2001, όμορφα και για δώρα, κυκλοφόρησαν οι παρακάτω οίκοι:

  • Οι εκδόσεις «Μικρή Αρκτος» και η δισκογραφική εταιρία «Σείριος» κυκλοφόρησαν ένα εξαίρετο ημερολόγιο, αφιερωμένο σ' έναν αθάνατο, που άφησε πίσω του μεγάλη και πολύτιμη «κληρονομιά» στην ελληνική μουσική του 20ού αιώνα. Τίτλος του ημερολογίου «Μάνος Χατζιδάκις», το οποίο και χρηστικό είναι και «πλούτο» προσφέρει, με ρήσεις του συνθέτη για τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο και, προπαντός, τον άνθρωπο. Το ημερολόγιο περιέχει βιοεργογραφία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ένα κείμενό του για το νεοναζισμό και το ρατσισμό, ανέκδοτες ημερολογιακές σημειώσεις και ανέκδοτο ποίημά του.
  • Ο «Καστανιώτης», με το ημερολόγιο «Χαρούμενο ξεκίνημα», συνεχίζει την «παράδοσή» του με ημερολόγια αντλημένα από τις παλιές, ελληνικές ταινίες, με «αθάνατους» κωμικούς μας. Στο ημερολόγιο αυτό (168 σελ.), παρελαύνουν 12 μαυρόασπρες «χρυσές» ταινίες της «Φίνος» στις δεκαετίες του '50 και '60, σκηνές, διάλογοι και αστεία στιγμιότυπα με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς μας. (Κείμενα - επιμέλεια: Βασίλης Σπηλιόπουλος).

«Κλασική Μουσική», τιτλοφορείται το δεύτερο, εξαιρετικό ημερολόγιο του «Καστανιώτη» (κείμενα - επιμέλεια: Ηλίας Μαγκλίνης), του οποίου το εξώφυλλο εικονογραφείται με την Μαρία Κάλλας. Στο ημερολόγιο περιέχονται- εικονογραφημένα - βιοεργογραφικά σημειώματα και, σύντομες σημειώσεις και φωτογραφίες για 64 κορυφαίους ξένους και Ελληνες δημιουργούς της κλασικής μουσικής και 12 κορυφαίες ερμηνείες και ηχογραφήσεις έργων από μεγάλους ερμηνευτές (Κάλλας, Ρίχτερ, Ροστροπόβιτς, κ.α).

  • Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε το ημερολόγιο «Στέλιος Καζαντζίδης - Οταν η φωνή φθάνει το θρύλο», «ημερολόγιο τιμής» στο μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή, όπως το αποκαλεί ο δημιουργός του, δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει κείμενα του Π. Γεραμάνη για τη ζωή και καλλιτεχνική πορεία του Καζαντζίδη, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ίδιου και σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από το αρχείο του φωτογράφου Τάκη Πανανίδη και ένα συλλεκτικό cd με 12 επιτυχίες του καλλιτέχνη, που κυκλοφορεί σε συνεργασία με τη «Λύρα».
  • Ο «Φιλιππότης» κυκλοφόρησε τρία ημερολόγια με πλουσιότατο λογοτεχνικό, πολιτιστικό και ιστορικό περιεχόμενο. Πρόκειται για βιβλία - ημερολόγια, που δε λήγουν με τη λήξη του χρόνου, αλλά μένουν στη βιβλιοθήκη μας: Το «Αθηναϊκό Ημερολόγιο» των Γ. Κ. Καιροφύλλα - Σ. Τ. Φιλιππότη (12ος χρόνος) μάς «ξεναγεί» στα χρόνια του Χ. Τρικούπη, στις συγκρούσεις καθαρευουσιάνων - δημοτικιστών, σε ανέκδοτα διηγήματα και άγνωστες ιστορικές σελίδες. Το «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους» του Σ. Γ. Φιλιππότη (τρίτος χρόνος) περιέχει πλούσιες ιστορικά, λαογραφικά, λογοτεχνικά, αστρολογικά, εικαστικά κλπ. σελίδες. Το «Κρητικό Ημερολόγιο» (2ος χρόνος) των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, περιέχει πλήθος υλικών από το «Αρχείο Κρήτης» των συγγραφέων του ημερολογίου: Ντοκουμέντα για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία, τις τέχνες του νησιού, κείμενα πολλών σημαντικών Κρητών δημιουργών, αφιέρωμα στον κορυφαίο λυράρη Κώστα Μουντάκη, χρονολογικό πίνακα με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα και το εικαστικό έργο του Σπύρου Βασιλείου «Ιστορημένα Χειρόγραφα 1941 -1945», αφιερωμένο στους αγώνες της Κρήτης.
  • Η «Μίλητος», θυμίζοντας τη μνημειώδη έκδοσή της, με το έργο του Κλαύδιου Πτολεμαίου «Γεωγραφική Υφήγησις» (ανάτυπο του Ελληνικού Κώδικα 388 της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης της Βενετίας), με το ημερολόγιο του 2001 «Κλαύδιος Πτολεμαίος Γεωγραφική Υφήγησις» κάνει μια προσφορά στην επιστήμη της Γεωγραφίας, αφιερωμένη στον πρωτοπόρο Ελληνα μαθηματικό και γεωγράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο (2ος αι. μ.Χ). Το ημερολόγιο εικονογραφείται με χάρτες και κείμενα του Πτολεμαίου για τον αρχαίο κόσμο.
  • Ο «Ιωλκός», όπως κάθε χρόνο, κυκλοφόρησε το «Ποιητικό Ημερολόγιο», σε ανθολόγηση - επιμέλεια του Γιάννη Κορίδη, εικονογραφημένο με 4 χαρακτηριστικές χαλκογραφίες του Σαράντη Καραβούζη. Ολες οι μέρες του χρόνου συνοδεύονται με ένα ελληνικό ποίημα (όλων των τάσεων και εποχών, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας).
  • Η «Εφεσος» κυκλοφόρησε ένα οικολογικού ενδιαφέροντος, δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά), επιτραπέζιο (εβδομαδιαίο) ημερολόγιο του 2001. Πρόκειται για ένα αισθαντικό οδοιπορικό στους εθνικούς δρυμούς της χώρας μας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται ανά μήνα οι δρυμοί: Ολυμπος, Παρνασσός, Σούνιο, Ταΰγετος, Πρέσπες, Λευκά όρη (Σαμαριά), Βίκος - Αώος, Νέστος, Δάσος Δαδιάς, Πίνδος (Βάλια Κάλντα), Πάρνηθα, Οίτη. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό ημερολόγιο με τέτοια θεματολογία, πλούσια εικονογραφημένη και άριστα τεκμηριωμένη με κείμενα ειδικών επιστημόνων: Πηνελόπη Ματσούκα (βιολόγος), Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος (πολιτικός μηχανικός, περιβαλλοντολόγος).
  • Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο κυκλοφόρησε (σε επιτραπέζιο και τσέπης, ελληνικά και αγγλικά) το ημερολόγιο «Ο κόσμος της Κύπρου στην αυγή του 20ού αιώνα», το οποίο είναι «καρπός» της ομότιτλης έκθεσης, την οποία παρουσίασε, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, στην Αθήνα και Λευκωσία. Το ημερολόγιο κοσμείται με έγχρωμες φωτογραφίες πολιτισμικών κειμηλίων της Κύπρου.
  • Ο Πατάκης κυκλοφόρησε τρία ημερολόγια: «Γραφές της πόλης», τιτλοφορείται το ημερολόγιο που επιμελήθηκε ο Μισέλ Φάις, και το οποίο περιλαμβάνει -εικονογραφημένες με φωτογραφίες - σύντομες «Λογοτεχνικές διαδρομές στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη». Το δεύτερο (κείμενα - επιμέλεια Σώτης Τριανταφύλλου) τιτλοφορείται «Το ημερολόγιο του μυστηρίου» και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το τρίτο «Ημερολόγιο 2001» στις χρηστικές λευκές σελίδες του περιέχει σοφές, επώνυμες και ανώνυμες, ρήσεις.
  • Τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησαν δύο ημερολόγια: Το ένα με τίτλο «Ονοματο-παίγνια» (κείμενα - επιμέλεια: Αργυρώ Κοκορέλη) παίζει με την κυριολεκτική και μεταφορική σημασία των κύριων ονομάτων. Το δεύτερο με τίτλο «Εικονικά φαινόμενα» κοσμείται με εικαστικές εικόνες της γεννημένης και σπουδαγμένης στη Μόσχα Λένα Ντίνοβα, συνθεμένες ηλεκτρονικά.
  • Οι εκδόσεις «Ερμής» (Σμολένσκι 34, τηλ. 3835817), κυκλοφόρησαν ένα εξαιρετικά τυπωμένο ημερολόγιο τοίχου, με έργα του αξέχαστου Μποστ, που τα κοιτάς και σου ανοίγουν την καρδιά με τα φωτεινά τους χρώματα, το χιούμορ και τη λαϊκή τους χάρη.


Το Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου κυκλοφόρησε το ημερολόγιο «Ενθύμημα Ζακύνθου». Στις 400 σελίδες του πληροφορούμαστε σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στη Ζάκυνθο από το 1560 μ.Χ. μέχρι σήμερα. Γεγονότα θλιβερά (λ.χ. σεισμοί), αγώνες, γεννήσεις, θάνατοι μορφών που έζησαν στο νησί, ιστορικές στιγμές της Ζακύνθου. Στο «Ενθύμημα Ζακύνθου» συμπεριλαμβάνονται σπάνιες καρτ - ποστάλ του προηγούμενου αιώνα, χαρακτικά, γκραβούρες, φωτογραφίες, σφραγίδες κλπ.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ