Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συντόνισαν τη δράση τους

Από τις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινημάτων Ειρήνης
Από τις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινημάτων Ειρήνης
Το σπουδαιότερο γεγονός μέσα στη χρονιά που σε λίγες μέρες τελειώνει, για το παγκόσμιο φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ήταν αναμφίβολα το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε από τις 10 μέχρι και τις 14 Μάηστην Αθήνα. Με τη συμμετοχή 160 αντιπροσώπων από 44 χώρες του κόσμου, οι εργασίες του συγκεκριμένου συνεδρίου ανέδειξαν ίσως με τον καλύτερο τρόπο την παγκόσμια άνοδο των φιλειρηνικών κινημάτων σε όλο τον πλανήτη. Το Συνέδριο του ΠΣΕ μπορεί να θεωρηθεί και ως σταθμός του κινήματος για το σωστό προσανατολισμό του και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξή του.

Οι τρεις πρώτες μέρες του συνεδρίου ήταν μια ευκαιρία για τους εκπροσώπους να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, να καταθέσουν προτάσεις και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Η πλειοψηφία των συνέδρων, μέσα από τις παρεμβάσεις τους, επισήμαναν ότι τα τελευταία δυο χρόνια αναπτύχθηκε ένα σημαντικό και πολλές φορές πρωτόγνωρο κίνημα ειρήνης, που αντιτάχθηκε με κάθε μέσο στον πόλεμο, στις επεμβάσεις, στα εμπάργκο και σε κάθε μορφή ιμπεριαλιστικής παρέμβασης. Μέσα από αυτόν τον πλούσιο διάλογο, κατέληξαν και στην κοινή υπόσχεση ότι θα συντονίσουν τη δράση τους για την ανατροπή της «νέας τάξης πραγμάτων» και θα δυναμώσουν την πάλη τους κατά της σύγχρονης βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού.

Τα πορίσματα και οι αποφάσεις αυτού του συνεδρίου καταγράφηκαν στη Διακήρυξή του, στο επίσημο κείμενο που συνέταξε το συνέδριο με τίτλο: «Παγκόσμια Δράση κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων για έναν 21ο αιώνα της ειρήνης, της ασφάλειας και της ανάπτυξης». Μέσα σ' αυτό το κείμενο, γίνεται λόγος για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, για την καταδίκη του ΝΑΤΟ και της νέας στρατηγικής του, αλλά και για τους αγώνες που πρέπει να δώσει το φιλειρηνικό και λαϊκό κίνημα κατά των στρατιωτικών συνασπισμών και των ξένων βάσεων σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια, το Παγκόσμιο Συνέδριο των Κινημάτων Ειρήνης κατέληξε και σε μια σπουδαία απόφαση για το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ, σχεδόν ομόφωνα, ψήφισαν τη μεταφορά της έδρας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα. Επίσης, μέσα από την εκλογική διαδικασία, οι σύνεδροι ανέδειξαν την Εκτελεστική Επιτροπή και τη Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, την οποία πλέον απαρτίζουν τα κινήματα ειρήνης της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιαπωνίας, της Κούβας, της Πορτογαλίας, της Παλαιστίνης. Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από 40 κινήματα ειρήνης. Αντιπρόεδρος του ΠΣΕ εκλέχτηκε ο Ορλάντο Φουντόρα από την Κούβα. Επίτιμοι πρόεδροι ο Ρομές Σάντρα από την Ινδία και ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας. Εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ