Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Φουντώνει η «μάχη» ενόψει G-20

Ρωσικά ΜΜΕ σχολιάζουν τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, που προωθούνται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κι αναμένεται να απασχολήσουν και τη σύνοδο κορυφής των είκοσι ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (G-20), που θα διεξαχθεί στη Σεούλ της Νότιας Κορέας στις 11 - 12 Νοέμβρη.

Στο ΔΝΤ προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους οι «ανερχόμενες οικονομίες», αλλάζοντας τις ποσοστώσεις στις μετοχές του ΔΝΤ και συμπερασματικά και τις ισορροπίες στα δικαιώματα ψήφου. Το ΔΝΤ ενέκρινε το διπλασιασμό των ποσοστώσεων, μοιράζοντας στις «ανερχόμενες οικονομίες» ένα πακέτο 6%, που ως τώρα βρισκόταν στα χέρια των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών. Ετσι, οι 10 μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΔΝΤ εκπροσωπούν πλέον τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και οι λεγόμενες χώρες του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, η Ρωσία πήρε ποσοστό 2,7% έναντι 2,4%, η Κίνα σχεδόν 6,4% έναντι 4%, η Ινδία - 2,75% (από 2,4%), η Βραζιλία - 2,3% (από 1,8%).

Η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» δημοσιεύει την εκτίμηση του εμπειρογνώμονα Πετρ Κλιούεφ, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Δύσης επιχείρησαν να ανακατανείμουν τις ποσοστώσεις για να αποκτήσουν επιπρόσθετους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπολογίζοντας πως οι χώρες του BRIC μπορούν να τους προσφέρουν.

Την ίδια ώρα, ο βοηθός του Προέδρου της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, δήλωσε πως η Ρωσία δεν είναι πολύ ικανοποιημένη με την ανακατανομή των μεριδίων συμμετοχής του ΔΝΤ και «θα επιμείνει στην αναθεώρηση του τύπου της ανακατανομής στα επόμενα δύο χρόνια», υπολογίζοντας να αυξήσει τις ποσοστώσεις της έως το 5% - 6%.

Αναμένεται πως η επόμενη αναθεώρηση της συμμετοχής στο κεφάλαιο του ΔΝΤ θα γίνει ήδη το Γενάρη το 2011 και το μέγεθος των ποσοστώσεων των χωρών BRIC θα αυξηθεί έως το 20%. Ηδη το Γενάρη του 2011 η Ρωσία επιδιώκει να μπορέσει να πάρει περίπου το 4% των ψήφων στο ΔΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ