Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Κινήσεις τακτικής από Ομπάμα

TZAKAΡΤΑ.--

Επίσκεψη στην Ινδονησία (τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στην υφήλιο) πραγματοποιεί από χτες έως σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, πραγματοποιώντας οργανωμένη επιχείρηση φτιασιδώματος του προφίλ των ΗΠΑ στις μουσουλμανικές χώρες και διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην επικείμενη συνάντηση της Ομάδας των 20 (G-20) στη Σεούλ.

Ο ίδιος έκρινε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε καλό δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεων με τις μουσουλμανικές χώρες», αν και παραδέχθηκε «ορισμένες παρεξηγήσεις και καχυποψίες» που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.

Οσον αφορά στην Κίνα, ο Ομπάμα αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με χώρες της περιοχής όπως η Ινδονησία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία, με στόχο τον περιορισμό της ανερχόμενης ισχύος του Πεκίνου. Ισχυρίστηκε εντούτοις πως για την Ουάσιγκτον «είναι θετική η ευημερία και η ασφάλεια της Κίνας» και πως δεν ενδιαφέρεται να περιορίσει τη διαδικασία ευημερίας της Κίνας.

Σχετικά με την επικείμενη σύνοδο της G20 και το πιθανό της αποτέλεσμα, o Ομπάμα υποστήριξε ότι «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά» και ότι ένα «από τα βήματα-κλειδί είναι η θέσπιση επιπρόσθετων εργαλείων για μία ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Λίγες ώρες μετά την άφιξή του στην Ινδονησία, όπου πέρασε μερικά από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας (1967-1971), ο Ομπάμα υπέγραψε με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Σουσίλο Μπαμπάμπ Γιουντχογιόνο μνημόνια και συμφωνίες για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς της ασφάλειας, της «τρομοκρατίας», του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ