Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΟΝΙ ΣΚΟΤ
Εχεις 100 λεπτά μόνο... Ασταμάτητο

Λέγεται ότι η ταινία βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που συνέβη προ δεκαετίας σε πολιτεία των ΗΠΑ, με μια ακυβέρνητη αμαξοστοιχία κάργκο φορτωμένη καινούρια αυτοκίνητα που διήνυσε απόσταση 100 χιλιομέτρων ανεξέλεγκτη.

Στο σιδηροδρομικό κινηματογραφικό θρίλερ το φορτίο αντικαταστάθηκε από βαγόνια με χημικά ώστε να επιτείνει την αγωνία μιας μαζικής καταστροφής. Από ανθρώπινο λάθος μια τεράστια εμπορική αμαξοστοιχία κινείται στις ράγες με φουλ ταχύτητα, ακυβέρνητη. Δυο μηχανοδηγοί, ένας μαύρος πεπειραμένος, έλαβε πριν 90 μέρες ειδοποίηση για υποχρεωτική συνταξιοδότηση και ένας νεαρός λευκός, που προσλήφθηκε στην εταιρεία με μέσο και με χαμηλό μισθό, αναλαμβάνουν να θέσουν υπό έλεγχο το τρελό τρένο, σώζοντας έτσι, με κίνδυνο της ζωής τους, από οικολογική κι όχι μόνο καταστροφή, τεράστιες κατοικημένες εκτάσεις.

Αφήγηση ρεαλιστική και γραμμική, χτίζει την αγωνία με σχεδιασμό επιταχυνόμενου μοντάζ παράλληλης δράσης και δραματικής ηχητικής επένδυσης. Κι όσο περνά η ώρα και κλιμακώνονται οι συντεταγμένες επιχειρήσεις για την αποφυγή της καταστροφής με προγραμματισμένο εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας, ο ρυθμός αφήγησης όλο και πυκνώνει. Ολα τα κεφάλαια προχωρούν παράλληλα. Η ακυβέρνητη αμαξοστοιχία, η ατμομηχανή 1206, όπου βρίσκονται οι δύο ήρωες, οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της εταιρείας/ ιδιοκτήτη των αμαξοστοιχιών, το κέντρο επιχειρήσεων, οι ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων, οι έκτακτες ειδήσεις «breaking news» των τηλεοπτικών καναλιών, οι προσωπικές ιστορίες των δύο ηρώων. Γρήγορη και καλογυρισμένη ταινία δράσης με συγκρούσεις αυτοκινήτων, ελικόπτερα και καταστροφές, κάτι καινούριο όμως δε φέρνει...

Παίζουν: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Κρις Πάιν, Ροζάριο Ντόουσον, Κέβιν Νταν, Τζέσι Σκραμ κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2010).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ