Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«ΠΑΝΟΠΤΗΣ»
Σημαντικά τα προβλήματα λειτουργίας του

Διώκεται εκ νέου από τη διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξαρτήτων Αρχών, Λάμπρος Ράπτης. Μετά την πειθαρχική δίωξη που του ασκήθηκε τον περασμένο Ιούνη (το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Ν. Καραθανασόπουλου, Λ. Κανέλλη και Γ. Μαυρίκου προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Επικρατείας και Εργασίας), την ερχόμενη Δευτέρα καλείται από το Πρωτοβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει αν «είναι κατάλληλος να συνεχίσει την παροχή των υπηρεσιών του στο ΕΣΡ». Με λίγα λόγια το Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο Ν. Κουράκης, μέλη η Ι. Αυδή - Καλκάνη και ο Κ. Τσουράκης, με εισηγήτρια την Ε. Δεμίρη, θα αποφασίσει αν θα απολυθεί ή όχι.

Το «παράπτωμα» του εργαζόμενου είναι τόσο η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ΕΣΡ όσο η γνωστοποίηση σημαντικών δυσλειτουργιών του Ψηφιακού Συστήματος Εποπτείας Ραδιοτηλεοπτικών Προγραμμάτων («ΠΑΝΟΠΤΗΣ») (ως υπεύθυνος διαχειριστής του συστήματος), καθώς και η άρνησή του να υπογράψει έγγραφα για τη σωστή λειτουργία έργων στα οποία δεν είχε καμία εμπλοκή ως μη αρμόδιος.

Να σημειωθεί ότι στην Ερώτηση που είχαν καταθέσει στην Βουλή οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ στις 8.6.2010 με θέμα «συνδικαλιστικές διώξεις στο ΕΣΡ», οι παραπάνω αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης ουδέποτε απάντησαν, δηλώνοντας όλοι ...αναρμόδιοι.

Την ίδια στιγμή το σύστημα «ΠΑΝΟΠΤΗΣ», συνολικού κόστους 1.159.060 ευρώ, αν και έχει συμπληρώσει σχεδόν 2 χρόνια από τότε που εγκαταστάθηκε στο ΕΣΡ με στόχο την αξιόπιστη καταγραφή και επεξεργασία δέκα τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας καθώς και την ψηφιακή αρχειοθέτηση των προγραμμάτων, παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες στη λειτουργία του. Οι δυσλειτουργίες του «ΠΑΝΟΠΤΗ» επιβεβαιώνονται τόσο από αναφορές του διαχειριστή του συστήματος όσο και από το πόρισμα του ελέγχου λειτουργικής επαλήθευσης του συστήματος από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, που πραγματοποιήθηκε στις 21.6.2010.

Σύμφωνα με αυτές, ο «ΠΑΝΟΠΤΗΣ» δε χρησιμοποιείται για τον έλεγχο τήρησης της πολιτικής πολυφωνίας από τα κανάλια. Οι σχετικοί έλεγχοι του ΕΣΡ αφορούν μόνο σε 7 από τους 10 σταθμούς (δεν ελέγχονται οι ΕΤ1, ΕΤ3 και «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV») και γίνονται μόνο για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και όχι το σύνολο του τηλεοπτικού προγράμματος. Παράλληλα, το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους ομιλητές των συνδυασμών (δημοτικές και περιφερειακές εκλογές) και των κομμάτων. Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζει τις φωνές περίπου 85 πολιτικών προσώπων, καθιστώντας το σύστημα μη αξιόπιστο για τον έλεγχο της πολυφωνίας.

Συγχρόνως το σύστημα, για το οποίο από τα μέσα Ιούνη δεν υπάρχει συμβόλαιο συντήρησης με την ανάδοχο εταιρεία, δεν μπορεί αυτοματοποιημένα να εντοπίσει και να μετρήσει το διαφημιστικό χρόνο, δεν υποστηρίζει την εύρεση της έναρξης και του τέλους μιας εκπομπής, δεν αναζητά μια εκπομπή με βάση τον τίτλο της, δεν μπορεί να γίνει αυτόματη απομαγνητοφώνηση των εκπομπών. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται μόνο κατά 20% για την καταγραφή των 10 σταθμών σε 24ωρη βάση, ενώ η ψηφιακή αρχειοθέτηση των προγραμμάτων ξεκίνησε με καθυστέρηση 20 μηνών περίπου (!), στα μέσα του περασμένου μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δυνατότητες ανεύρεσης ενός προγράμματος γίνεται μόνο εφόσον είναι γνωστή η ημερομηνία και η ώρα της εκπομπής που χρειάζεται για να ελεγχθεί, κάτι που γινόταν και πριν από την εγκατάσταση του «ΠΑΝΟΠΤΗ», με ένα σύστημα που υπήρχε και κατέγραφε 6 κανάλια και στοίχιζε μόλις 60.000 ευρώ.

Μάλιστα, για τη διεκπεραίωση των υπηρεσιακών υποθέσεων, το ποσοστό χρησιμοποίησης του «ΠΑΝΟΠΤΗ» (από τις 23/6/2010 έως και 27/9/2010) μόλις που ξεπερνά το 3,3%. Το ίδιο διάστημα 17 συνολικά χρήστες δεν έχουν χρησιμοποιήσει καθόλου το σύστημα, ενώ από τους ενεργούς χρήστες του συστήματος σχεδόν 3 στους 4 (71,4%) δεν το χρησιμοποίησαν καθόλου.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται χρήματα του ελληνικού λαού για τέτοιου είδους επενδύσεις, σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται κατά πόσο καλύπτει τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες του ΕΣΡ, καθώς και τι ενέργειες έχουν γίνει από την Ολομέλεια για να εντάξει το σύστημα στην καθημερινή λειτουργία, με δεδομένο ότι εδώ και δύο χρόνια το υπάρχον προσωπικό (21 εργαζόμενοι) δεν έχει προχωρήσει σε επιμόρφωση. Παράλληλα, κατά πόσο είναι εφικτή η επέκταση του «ΠΑΝΟΠΤΗ» και στην περιφέρεια (έχει ήδη συναφθεί προγραμματική συμφωνία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ», ύψους 7.333.970 ευρώ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συντονισμένη στάση έφερε αποτέλεσμα (2010-11-30 00:00:00.0)
Πλημμελείς έλεγχοι του ΕΣΡ για την πολυφωνία (2010-11-18 00:00:00.0)
Ψηφιακή εκπομπή περιφερειακών σταθμών (2008-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ