Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Αποκαλυπτήρια επιλεγμένων «ελάχιστων πακέτων»

Ο νυν νομάρχης Αττικής και υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστεί στην επιχείρηση εξαπάτησης του λαού

Αποκαλυπτήρια της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, με φόντο την καλλικρατική δομή της χώρας, έδωσε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Αττικής Γιάννης Σγουρός, με πρωτοβουλία, που εμφάνισε μάλιστα ως προεκλογικό πυροτέχνημα και σε επανάληψη λόγω των αναγκών του πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη της Τοπικής Διοίκησης.

Την 1.11.2010 έγινε - με παρόντα τον μέχρι σήμερα Νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρό - η τελετή εγκατάστασης ενός συστήματος σύγχρονου μαγνητικού τομογράφου και ψηφιακής μαστογραφίας στη Μονάδα Ερευνας Ακτινολογίας Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το σύγχρονο αυτό σύστημα αποκτήθηκε βάσει Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Νομαρχίας Αθηνών και Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τομογράφος θα εγκατασταθεί στο Αιγινήτειο νοσοκομείο και ο μαστογράφος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, που είναι Ανώνυμη Εταιρεία (το 99,43% των μετοχών ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο διορίζει και τη διοίκησή του).

Στις 11.11.2010 στάλθηκε ξανά δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται και πάλι η εκδήλωση της 1.11.2010 για να θυμίσει ότι η Νομαρχία αγόρασε το σύγχρονο σύστημα έναντι 3 εκ. ευρώ με την υποχρέωση να γίνονται καθημερινά δωρεάν και μέχρι 24 ψηφιακές μαστογραφίες και 12 τομογραφίες σε όσους έχουν χαρτί απορίας. Αυτή η επιλογή είναι μέρος του «ελάχιστου πακέτου παροχών υγείας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θα χορηγεί σε επιλεγμένες κατηγορίες πληθυσμού όπως οι άποροι. Πέρα απ' το ελάχιστο πακέτο, θα υπάρχουν επιπλέον πληρωμές. Μάλιστα, μέσω της «οριζόντιας δικτύωσης» - όπως λένε αυτές τις συνεργασίες - επιχειρούν να λειτουργήσουν με ακόμη πιο επιχειρηματικά κριτήρια τα δημόσια νοσοκομεία. Για παράδειγμα, το Αιγινήτειο νοσοκομείο - που μετά τις περικοπές θα παρουσιάσει έλλειμμα 2 εκ. ευρώ - μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα θα έχει 100 εκ. έσοδα το μήνα και για τρία χρόνια, όπως προβλέπει η προγραμματική σύμβαση. Το Αιγινήτειο - εποπτεύεται και επιχορηγείται απ' το υπουργείο Παιδείας - και το Ευγενίδειο τις υπόλοιπες ώρες και μέρες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δύο μηχανήματα με ελάχιστες εισπράξεις το δημόσιο τιμολόγιο για παρόμοιες εξετάσεις.

Υποκατάστατο της πρόληψης

Στη δεύτερη ανακοίνωση (11.11.2010) αναφέρεται ότι η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβούλιο (ΝΣ) Αθηνών για την αγορά του συστήματος πάρθηκε παμψηφεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι όχι μόνο δεν ήταν ομόφωνη, αλλά οι δύο σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (δηλαδή του συνδυασμού που στήριζε στα όργανα τοπικής διοίκησης και το ΚΚΕ και ο οποίος λέγεται πλέον «Λαϊκή Συσπείρωση») την καταψήφισαν, καταγγέλλοντας ότι «είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα» και τονίζοντας ότι «είναι αναγκαία μια άλλη πολιτική σε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική».

Η ΝΑΣ επανειλημμένα είχε καταθέσει στο ΝΣ τη θέση της για την «εφαρμογή ενός πλήρους, δημόσιου, δωρεάν συστήματος, χρηματοδοτούμενου 100% από το κράτος που να λειτουργεί με κοινωνικό έλεγχο και να εξυπηρετεί όλο το λαό χωρίς διακρίσεις, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης και ανάμειξης του ιδιωτικού τομέα». Επίσης, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ τόνισαν: «Η προληπτική ιατρική περισσότερο από οτιδήποτε άλλο πρέπει να ανήκει στο κράτος και με αυτήν τη θέση πρέπει να ταχτεί το ΝΣ και όχι να τα δίνετε στους ιδιώτες. Η προληπτική Ιατρική θέλει μια συνέχεια. Δεν αρκεί μια φορά και τελειώσαμε. Αυτή δεν είναι προληπτική ιατρική. Δεν έχει αποτέλεσμα. Απλά, οδηγείται ο κόσμος να πιστεύει πως κάτι γίνεται - πως αυτό είναι προληπτική ιατρική. Δεν είναι σύστημα πρόληψης. Είναι υποκατάστατο. Προσπαθείτε να καλύψετε την ανυπαρξία συστήματος να απαλλάξετε τις κυβερνήσεις από τις ευθύνες του και παράλληλα να δοθεί πακέτο στον ιδιωτικό τομέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ