Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΘΑΣΟΥ
Εκαμψαν την εργοδοτική αδιαλλαξία

Χτες, δεύτερη μέρα της κινητοποίησής τους, οι πλοιοκτήτες δέχτηκαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους  

Μια ακόμα νίκη κατέγραψαν οι ναυτεργατικοί αγώνες. Οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου, με την καθολική τους συμμετοχή στην επίσχεση εργασίας που είχαν ξεκινήσει από προχτές το πρωί απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χτες το μεσημέρι «λύγισαν» τις πλοιοκτήτριες εταιρίες, οι οποίες δεσμεύτηκαν εγγράφως να ικανοποιήσουν τα ναυτεργατικά αιτήματα. Το αγωνιστικό κάλεσμα στους ναυτεργάτες είχε απευθύνει η Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ». Ωστόσο, οι ναυτεργάτες της γραμμής, παραμένουν σε ετοιμότητα.

Η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ναυτεργατικής Ενωσης και των πλοιοκτητριών εταιριών έγινε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας. Από την πλευρά των πλοιοκτητών, το έγγραφο υπέγραψε ο Λευτέρης Μερέσης, ενώ εγγυητής τέθηκε ο δήμαρχος Θάσου Δημήτρης Αποστόλου. Να σημειωθεί ότι η στάση του δημάρχου στη διάρκεια της αγωνιστικής κινητοποίησης ήταν ιδιαίτερα προκλητική, καθώς ξεκάθαρα είχε ταχθεί με την πλευρά των πλοιοκτητών, ενώ έστειλε στο λιμάνι και ανθρώπους του, ώστε με τη μέθοδο των «αγανακτισμένων πολιτών» να πλήξουν τη ναυτεργατική κινητοποίηση.

Οσο για αυτό που κέρδισαν οι ναυτεργάτες, μία εικόνα μας δίνει ο πρόεδρος της αγωνιστικής ναυτεργατικής Ενωσης Αλέκος Λουβουλούδης: «Οι ναυτεργάτες της Θάσου έκαμψαν την αδιαλλαξία των πλοιοκτητών της πορθμειακής γραμμής Θάσου - Καβάλας και έστειλαν δυνατό μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική, αυταρχική κυβερνητική πολιτική που στηρίζει την εφοπλιστική ασυδοσία. Ο αγώνας μας είχε ως αποτέλεσμα οι πλοιοκτήτριες εταιρίες να δεσμευτούν εγγράφως για την πληρωμή υπερωριών του μήνα Νοέμβρη μέχρι την 5η Γενάρη. Η διαφορά των υπερωριών για τους μήνες του καλοκαιριού θα διευθετηθεί από τον κεντρικό Λιμενάρχη Καβάλας. Οι ναυτεργάτες της Θάσου προγραμματίζουν την κλιμάκωση των αγώνων τους για να βελτιωθούν οι όροι και οι συνθήκες εργασίας για όλους τους ναυτεργάτες, για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για όλους τους ναυτεργάτες. Επίσης, για την εξασφάλιση ακτοπλοϊκών - πορθμειακών γραμμών, με τακτικά δρομολόγια, για όλη τη διάρκεια του χρόνου, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ