Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Χαμηλή χρηματοδότηση μέχρι το 2014

«Θετικές» χαρακτήρισε τις θέσεις των προέδρων των ΤΕΙ για το νέο νόμο - πλαίσιο η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου

Η φετινή χαμηλή χρηματοδότηση θα συνεχιστεί μέχρι το 2014 είπε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στην παρέμβασή της στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ, το περασμένο Σάββατο, διαμηνύοντας έτσι ότι τα ΤΕΙ θα συνεχίσουν μέχρι τότε το δρόμο της ...απαξίωσης. Η υπουργός Παιδείας, αφού άκουσε τη ...μερική διαφωνία των προέδρων των ΤΕΙ για το νέο - νόμο πλαίσιο, δήλωσε ότι τα «ΤΕΙ συμμετείχαν σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) σε αυτόν το διάλογο για τη μεγάλη αλλαγή στην Παιδεία με συγκεκριμένες και θετικές προτάσεις».

Πράγματι, οι πρόεδροι των ΤΕΙ δήλωσαν τη ...διαφωνία τους, συμφωνώντας. Βρήκαν θετικά σημεία στο κείμενο της «διαβούλευσης» (ένταξη των ΤΕΙ στον ενιαίο χώρο έρευνας, χωροταξικό σχεδιασμό κ.ά.), δήλωσαν τη «διαφωνία» τους στις προτάσεις για το «νέο» τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων, αλλά άφησαν ανοιχτό το παράθυρο, δηλώνοντας ότι είναι απαραίτητη η κοινωνική λογοδοσία, που είναι το επιχείρημα του υπουργείου για τη συμμετοχή των μάνατζερ και των επιχειρήσεων.

Κατά τα άλλα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν άγγιξαν την ουσία των αναδιαρθρώσεων (μετατροπή ιδρυμάτων σε ΑΕ, προγράμματα σπουδών, ταξικά φίλτρα κ.ά.). Δε θα μπορούσαν να το κάνουν άλλωστε, αφού με τη δική τους διοίκηση τα ΤΕΙ λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που είναι η βάση για την εφαρμογή των νέων αναδιαρθρώσεων.

Στη «διαμαρτυρία» των προέδρων για τη μη ουσιαστική ένταξη των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η υπουργός απάντησε ότι στόχος δεν είναι η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, «ξεχνώντας» όλο το παραμύθι της ψευτοανωτατοποίησης των προηγουμένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ! «Ξέχασε», επίσης, την πολιτική του εμπαιγμού («κάθε πόλη και ΤΕΙ») και καυτηρίασε την ύπαρξη ιδρυμάτων χωρίς υποδομές και καθηγητές!

Η σύνοδος προέδρων των ΤΕΙ θα συγκροτήσει δύο επιτροπές για να καταθέσει τις προτάσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ