Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Δράση και οργάνωση για την ανατροπή»
  • Αύριο τα συλλαλητήρια του ΜΑΣ σε πολλές πόλεις
  • Επόμενος σταθμός η 1η Δεκέμβρη, οπότε και προχωρά σε συλλαλητήριο το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, μαζί με το ΜΑΣ
  • Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες εκπρόσωποι του ΜΑΣ, του ΣΑΣΑ, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΜΑΣ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΜΑΣ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας
Σε ξεσηκωμό, με όλες τις μορφές πάλης, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και ο νόμος - πλαίσιο, καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τους φοιτητές και σπουδαστές. Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στο μνημόνιο διαρκείας κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ - ΔΝΤ, όχι στο μνημόνιο της Παιδείας, δράση και οργάνωση για την ανατροπή», αύριο, Τετάρτη 24 του Νοέμβρη, το ΜΑΣ διοργανώνει συλλαλητήρια καλώντας σε αντεπίθεση στην επίθεση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας η οποία εντείνεται.

Μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, αναφέρθηκε στα νέα χτυπήματα που δίνει ο προϋπολογισμός στα λαϊκά νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι μεγάλο βάρος θα μεταφερθεί και στις πλάτες των παιδιών που σπουδάζουν σήμερα με δυσκολίες και θα αναγκάσει πολλά να τα παρατήσουν. Αναφέρθηκε στο νόμο - πλαίσιο που έρχεται και ο οποίος είναι άρρηκτα δεμένος με τα βάρβαρα μέτρα στο Εργασιακό, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, με τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος. «Η κυβέρνηση ουσιαστικά γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, από το ήδη βαθιά ταξικό πανεπιστήμιο. Οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται παραπέρα, ανοίγει ο δρόμος για να μπουν δίδακτρα. Τα ΤΕΙ υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο και γίνονται μονοετή και διετή ΙΕΚ. Οι επιχειρήσεις θα διοικούν τα Πανεπιστήμια άμεσα. Θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, τις πρακτικές ασκήσεις, τα "επιστημονικά πεδία". Θα πουλούν και θα αγοράζουν ακαδημαϊκές έδρες, προγράμματα και προϊόντα έρευνας, φοιτητική μέριμνα», σημείωσε ο Δ. Βιτάλης. Οπως τόνισε, τα μέτρα που προωθούνται ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σχεδιάστηκαν στα επιτελεία της ΕΕ χρόνια τώρα, γι' αυτό και αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις προωθούνται σε Αγγλία και Γαλλία παρόλο που δεν υπάρχει μνημόνιο.

«Τα χειρότερα έρχονται, αλλά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για τη "Λαϊκή Συσπείρωση" φέρνουν και ελπιδοφόρα μηνύματα. Οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ θα δώσουν τη μάχη της ενημέρωσης του κόσμου μέσα και έξω από τις σχολές, για να μάθει ο λαός τι γίνεται», τόνισε, απευθύνοντας το κάλεσμα του Μετώπου στους φοιτητές και σπουδαστές να ξεσηκωθούν, να διαγράψουν τα εκφυλιστικά φαινόμενα στις Γενικές Συνελεύσεις, στο φοιτητικό κίνημα, τις δυνάμεις που τα δημιούργησαν (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΕΑΑΚ, ΣΥΡΙΖΑ), να παλέψουν με το ΜΑΣ, πλάι στους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους μαθητές και τα Συντονιστικά τους, μαζί με τους φτωχούς αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και την ΠΑΣΕΒΕ, το ριζοσπαστικό κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων, τις γυναίκες και τους συλλόγους τους.

Μαζί με το ταξικό κίνημα

Στο πλευρό των φοιτητών και σπουδαστών δήλωσαν ότι βρίσκονται το ΠΑΜΕ και η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Οπως σημείωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Γιώτα Ταβουλάρη, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο νέος νόμος - πλαίσιο εντάσσεται στα πολλαπλά χτυπήματα που δέχεται ο λαός. «Θεωρούμε ότι το θέμα αυτό αφορά όλη την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν, να οργανώσουν την πάλη», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ο Γιώργος Ντούπης, από την ΠΑΣΕΒΕ, αναφέρθηκε στο πλαίσιο κοινής πάλης μέσα από το οποίο μαζί με το ΜΑΣ, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και την ΟΓΕ δίνεται η μάχη ενάντια στην πολιτική που μεταθέτει στο λαό τα βάρη της κρίσης. «Οι γονείς των σπουδαστών και μαθητών νιώθουμε στο πετσί μας, στην τσέπη μας, αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Ο προϋπολογισμός διαλύει τα πάντα και πρώτα και κύρια το λαϊκό εισόδημα», σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι θα είναι «στο πλευρό των παιδιών που έχουν όλα αυτά τα προβλήματα στις σπουδές τους».

Επόμενος σταθμός είναι το μαθητικό συλλαλητήριο στο οποίο καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας την Τετάρτη 1 του Δεκέμβρη και για το οποίο το ΣΑΣΑ συντονίζει τη δράση του με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΑΣΑ ο Γιάννης Μεντρέκας αναφέρθηκε χτες στα αιτήματα των μαθητών: Ενάντια στο μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας, να μην πληρώσουν οι μαθητές την κρίση στη ζωή και στο σχολείο τους, να καταργηθούν οι νόμοι που γονατίζουν τις λαϊκές οικογένειες, κανένας διάλογος με κυβέρνηση - πλουτοκρατία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ