Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Την κατάργηση των ΣΣΕ προωθεί ο «Σκάι»

Τη στιγμή που εξαπολύεται σφοδρή επίθεση σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τις απολύσεις να γίνονται καθημερινό φαινόμενο, τις περικοπές μισθών, την κατάργηση ΣΣΕ, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των παρατάξεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, βάζουν πλάτη ώστε οι εργοδότες να προωθήσουν και να εφαρμόσουν πλήρως τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός συνεχίζει συνειδητά και συστηματικά την τακτική της «διαχείρισης» των προβλημάτων, μη θέλοντας να συγκρουστεί με την κυβέρνηση και τους εργοδότες και αφήνοντας τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στην ...τύχη τους.

Ενδεικτικό του πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση και πώς οδηγείται στον πλήρη εκφυλισμό η ΕΣΗΕΑ, η πλειοψηφία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ πρότεινε να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας ΣΣΕ με τους εκδότες με μηδενικές αυξήσεις και στη συνέχεια να αποφασίσουν μία 24ωρη για να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλάδου και αργότερα να προχωρήσουν σε μία ακόμη 24ωρη απεργία.

Ηδη στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Σκάι ο ιδιοκτήτης Γ. Αλαφούζος προωθεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του κλάδου και την αντικατάστασή τους με τις επιχειρησιακές. Προχτές, ανακοίνωσε στο σύνολο των εργαζομένων ότι θα προχωρήσει στη μείωση κατά 10% των μισθών, ζητώντας τους συγχρόνως να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τις οποίες θα αποδέχονται τη μείωση αυτή. Στο μεταξύ, σε 7 απολύσεις προχώρησε χτες η εργοδοσία στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Σε προχτεσινή έκτακτη συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να καλέσει τους εργαζόμενους του «Σκάι» να μην υπογράψουν καμία τέτοια «συμφωνία», να απαιτήσει από την ιδιοκτησία του Ομίλου Αλαφούζου να «αποσύρει αμέσως την πρόταση προς τους εργαζόμενους» και να καλέσει τα διευθυντικά στελέχη να «απέχουν από κάθε πίεση σε συναδέλφους σχετικά με τις διαβόητες "ατομικές συμβάσεις"».

Παράλληλα, αποφάσισε να συγκαλέσει επειγόντως τη Διασωματειακή Επιτροπή, η οποία και συνεδρίασε χτες. Η Επιτροπή, με τη σειρά της, αποφάσισε να καλέσει τα ΔΣ των Ενώσεων όλου του κλάδου «να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις αποφάσεις». Οι αποφάσεις αυτές προβλέπουν μια συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο του «Σκάι», μία ακόμη συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη στην ΕΣΗΕΑ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη απεργία στις 15 Δεκέμβρη.

Χτες, επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ΔΣ των Ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ με τα διευθυντικά στελέχη του «Σκάι» (Χρ. Παναγόπουλος και Γ. Σπανολιός), τα οποία ισχυρίστηκαν ότι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυτές τις μειώσεις για να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Σε ψήφισμα των εργαζομένων του ραδιοφώνου του «Σκάι» το οποίο υιοθετήθηκε και από τους εργαζόμενους της τηλεόρασης στη χτεσινή γενική συνέλευση τονίζεται ότι το σύνολο των εργαζομένων «δεν θα υπογράψουν τις "ατομικές συμβάσεις" εργασίας που η διεύθυνση του σταθμού απαιτεί, προκειμένου να κατοχυρώσει τη μείωση της μισθοδοσίας τους κατά 10%». Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να απεμπολήσουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου, να καταστρατηγήσουν δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εξέφρασαν μάλιστα την πεποίθησή τους ότι οι μόνες αρμόδιες για τη διαπραγμάτευση των συμβάσεών τους είναι οι συνδικαλιστικές ενώσεις τους. Καλούν την ΕΣΗΕΑ και το Διασωματειακό να τους στηρίξουν έμπρακτα.

  • Χτες, συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της «Απογευματινής» Κ. Σαραντοπούλος, με τα οποία ζητά να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ώστε οι εργαζόμενοι να μην μπορούν με νομικές διαδικασίες να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι (2011-11-10 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε ΜΜΕ (2011-11-01 00:00:00.0)
Γενικόλογες ...καταδίκες (2011-03-04 00:00:00.0)
«Τουφεκιά στον αέρα» για την 15η Μάρτη... (2006-03-10 00:00:00.0)
Καθολική επιτυχία της απεργίας (2004-07-20 00:00:00.0)
Αντίθετη η πλειοψηφία στο συντονισμό του αγώνα (2002-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ