Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Δολοφονικές επιθέσεις κατά δύο πυρηνικών επιστημόνων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ενας πυρηνικός επιστήμονας σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε σε δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, νωρίς χτες το πρωί, στην ιρανική πρωτεύουσα. Σύμφω να με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν τα ιρανικά ΜΜΕ, ο Ματζίντ Σχαχριάρι, μέλος του Τμήματος Πυρηνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου «Σχαχίντ Μπεχεστίχτι», σκοτώθηκε και η γυναίκα του τραυματίστηκε, όταν άγνωστος μοτοσικλετιστής, που πέρασε δίπλα από το αυτοκίνητό του, κόλλησε μια βόμβα στο κάτω μέρος και εξαφανίστηκε επωφελούμενος από το μποτιλιάρισμα. Με ανάλογο τρόπο σημειώθηκε και η δεύτερη επίθεση με στόχο, κατά τις πρώτες πληροφορίες πάντα, τον έτερο πυρηνικό επιστήμονα Φραϊντούν Αμπάσι.

Ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών, Μουστάφα Μουχάμαντ Νατζάρ, κατηγόρησε τη CIA και την ισραηλινή «Μοσάντ» για τις επιθέσεις. Υποστήριξε ότι προσπαθούν να πλήξουν το ειρηνικό ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται η αδυναμία και η κατωτερότητά τους. Και οι δύο επιστήμονες, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ιρανικές αρχές, είχαν σημαντική θέση στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο θα συζητηθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ομάδα των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία) στις 5 του Δεκέμβρη.

Τον περασμένο Γενάρη, από ανάλογη επίθεση, είχε σκοτωθεί ο, επίσης πυρηνικός επιστήμονας, Μασούντ Αλί Μουχαμάντι, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης και φίλος του Σχαχριάρι που δολοφονήθηκε χτες. Τις πρώτες ώρες μετά τις επιθέσεις δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση και ουδείς μπορούσε με βεβαιότητα να εκτιμήσει αν οι επιθέσεις συνδέονται άμεσα με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αν οι δράστες σχετίζονται με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις που σοβούν εντός του ιρανικού καθεστώτος ή αν έχουν διασυνδέσεις με εξωτερικούς παράγοντες. Πάντως, μέχρι σήμερα, δεν έχει διαλευκανθεί ούτε η δολοφονία Μουχαμάντι, για την οποία οι ιρανικές αρχές επισήμως δεν έχουν εκφράσει καμία εκτίμηση.

Οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι τέθηκε κανονικά σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσχέρ, που κατασκευάστηκε από τους Ρώσους. Οι ιρανικές αρχές εκτίμησαν ότι εντός των επόμενων δύο μηνών, το αργότερο, ο σταθμός θα συνεισφέρει στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του αμερικανικού ΓΕΣ, Μάικ Μιούλεν, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν πάντα και στρατιωτικές λύσεις κατά του Ιράν, χωρίς, όμως, να είναι η πρώτη τους προτίμηση». Ο ναύαρχος Μιούλεν τόνισε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντική επίσκεψη

Σειρά συναντήσεων με την ιρανική ηγεσία είχε στην Τεχεράνη ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Σάαντ Χαρίρι, που πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη 2ήμερη επίσκεψη, το Σαββατοκύριακο. Σχεδόν τίποτε από το περιεχόμενο των συναντήσεων δεν είχε επισήμως γνωστοποιηθεί μέχρι χτες. Εντούτοις, η κυρίαρχη αίσθηση ήταν ότι ο Χαρίρι επρόκειτο να ζητήσει από το Ιράν να συνεισφέρει στη διατήρηση ηρεμίας στο Λίβανο, παρεμβαίνοντας σχετικά και στη σιιτική «Χεζμπολάχ», που έχει εκτοξεύσει απειλές με αφορμή τις πληροφορίες ότι στελέχη της θα συγκαταλέγονται στη λίστα υπόπτων για τη δολοφονία του πρωθυπουργού Χαρίρι που έχει συνταχθεί από Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ