Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας δυναμιτίζει το κλίμα...

Παρότι το κλίμα που διαμορφώνει η αντιδραστική κυβέρνηση της Ν. Κορέας είναι φιλοπόλεμο, στη χώρα αυτή υπάρχουν αγωνιστές που διαδηλώνουν για την ειρήνη ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας στην περιοχή
Παρότι το κλίμα που διαμορφώνει η αντιδραστική κυβέρνηση της Ν. Κορέας είναι φιλοπόλεμο, στη χώρα αυτή υπάρχουν αγωνιστές που διαδηλώνουν για την ειρήνη ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας στην περιοχή
ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι έναντι της ΛΔ Κορέας ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Λι Μιουνγκ Μπακ, καθώς χτες το πρωί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα απείλησε με «σοβαρά ισχυρά αντίποινα» τη γείτονα χώρα σε περίπτωση «μελλοντικών προκλήσεων».

«Εφεξής ο πληθυσμός της χώρας μας γνωρίζει πως κάθε είδους επιπλέον ανοχή, ή υπομονή (απέναντι στην Πιονγιάνγκ) δεν πρόκειται να καταλήξει παρά σε περισσότερες και πιο σημαντικές προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ανέλαβε «πλήρη ευθύνη» για το θάνατο δύο Νοτιοκορεατών πεζοναυτών και δύο αμάχων την περασμένη Τρίτη στο νησάκι Γεοπγιεόνγκ από βορειοκορεατικά πυρά πυροβολικού, τα οποία δεν ήταν παρά απάντηση σε προηγούμενα πυρά των νοτιοκορεατικών δυνάμεων στη διάρκεια απανωτών προκλητικών στρατιωτικών γυμνασίων σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή.

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, διαστρεβλώνοντας και μεγεθύνοντας κατά το δοκούν καταστάσεις και γεγονότα από το θερμό επεισόδιο της περασμένης Τρίτης, κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ για «απάνθρωπο έγκλημα», ισχυριζόμενος πως βορειοκορεατικά πυρά έπεσαν, μεταξύ άλλων, και σε απόσταση 10 μέτρων από σχολικό συγκρότημα του νησιού. «Η στρατιωτική επίθεση σε πολίτες είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που απαγορεύεται αυστηρά ακόμη και στη διάρκεια πολέμου» είπε ο Λι, αποσιωπώντας βέβαια πως αφενός το επεισόδιο προκλήθηκε με υπαιτιότητα της Σεούλ και πως αφετέρου το νησάκι Γεοπγιεόνγκ ήταν υπερ-εξοπλισμένο, αφού το μεγαλύτερο μέρος του «φιλοξενούσε» στρατιωτικές βάσεις.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση Λι επεφύλαξε «χλιαρή» υποδοχή στην πρόταση του Ντάι Μπινγκούο, απεσταλμένου του Κινέζου Προέδρου, Χου Ζιντάο περί κατεπείγουσας σύγκλησης της εξαμερούς ομάδας επαφής του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου στις αρχές Δεκέμβρη.

Ο Ντάι Μπινγκούο κατέφθασε στη Σεούλ το βράδυ του Σαββάτου (δηλαδή μερικές ώρες πριν αρχίσουν την Κυριακή οι νέες κοινές και επικίνδυνες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και Ν. Κορέας σε εύφλεκτη περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας). Αμέσως συναντήθηκε με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών, Κιμ Σουνγκ-Χουάν και αργότερα με τον Πρόεδρο της χώρας, Λι Μιουνγκ Μπακ. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέφεραν πως οι Νοτιοκορεάτες απάντησαν στον Κινέζο απεσταλμένο πως δεν είναι «ακόμη» η ώρα για συνομιλίες, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις Αμερικανού επιστήμονα πως η ΛΔ Κορέας προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

Μέσα σε όλα αυτά, στη διάρκεια των νέων γυμνασίων ΗΠΑ - Ν. Κορέας που ολοκληρώνονται την Τετάρτη αναφέρθηκε πως προχτές το απόγευμα έπεσαν «κατά λάθος» βλήματα του νοτιοκορεατικού στρατού στη νότια πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη μεθόριο με τη ΛΔ Κορέας. Οι Νοτιοκορεάτες έσπευσαν να ενημερώσουν αμέσως τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, προκειμένου να μη δοθεί συνέχεια στο περιστατικό. Επιπλέον, χτες το απόγευμα ανακοίνωσαν ματαίωση των στρατιωτικών γυμνασίων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί ειδικά στο νησάκι Γεοπγιεόνγκ, επειδή δημοσιοποιήθηκαν δίχως την τελική έγκριση ανώτατων αξιωματούχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση από νοτιοκορεατικά γυμνάσια (2012-02-21 00:00:00.0)
Καλέσματα «διαλόγου» και απειλές από την Ν. Κορέα (2011-01-04 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της έντασης (2010-05-21 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις και απειλές από τις ΗΠΑ (2010-01-30 00:00:00.0)
Απειλές για κυρώσεις (2009-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ