Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους
  • Κινητοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια έγινε, χτες, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης
  • Κείμενο υπογραφών δεκάδων εκπαιδευτικών στη Μυτιλήνη, που αντιδρούν στην επιμόρφωση που γίνεται και ζητούν τα οδοιπορικά τους

Σε αποχή από τα σεμινάρια και κινητοποίηση έξω από το επιμορφωτικό κέντρο στη λεωφόρο Στρατού της Πολίχνης, προχώρησαν, χτες, από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, σύσσωμοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που παρακολουθούν τα σεμινάρια επιμόρφωσης του υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν και συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό του δρόμου. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτυρήθηκαν γιατί πολλοί από αυτούς είναι απλήρωτοι, ενώ όσοι προσλήφθηκαν μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και όχι από το υπουργείο Παιδείας είναι όλοι απλήρωτοι, δεν έχουν υπογράψει σύμβαση, δε γνωρίζουν με τι καθεστώς δουλεύουν και αμείβονται, τι θα γίνει με την προϋπηρεσία τους. Επίσης, κατήγγειλαν την πολιτική των περικοπών στην Παιδεία και τη δραματική μείωση των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών.

Με τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα, μέσα από τη χτεσινή τους κινητοποίηση, απαίτησαν να ενταχθούν όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί του ΕΣΠΑ στην ίδια κατηγορία με τους άλλους αναπληρωτές. Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε όλους τους αναπληρωτές ως την κατάργηση του θεσμού. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων των αναπληρωτών και τακτική, δύο φορές το μήνα, πληρωμή τους από δω και πέρα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικούς διορισμούς από το υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εξω τα ευρωπαϊκά προγράμματα (και τα ΕΣΠΑ) από το δημόσιο σχολείο. Οχι στο «νέο» ευέλικτο διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή: Απαλλαγή από φόρους. Δωρεάν στέγαση. Δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα. Επίδομα θέρμανσης.

Αντίδραση για την επιμόρφωση και τα οδοιπορικά

Δεκάδες εκπαιδευτικοί και στη Μυτιλήνη αντιδρούν στην επιμόρφωση που γίνεται και ζητούν τα οδοιπορικά τους. Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει αποχή από την πρώτη φάση της επιμόρφωσης, μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα από διάφορες εργασίες (απλήρωτες υπερωρίες, απλήρωτοι επιμορφωτές, οδοιπορικά, Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, βαθμολογικά, κ.ά.) από τη σχολική χρονιά 2006 - 2007.

Σε κείμενο που υπογράφουν οι εκπαιδευτικοί, μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (ΠΕΚ) Μυτιλήνης την προηγούμενη βδομάδα, καταγγέλλεται «η απαράδεκτη επιμορφωτική διαδικασία των ΠΕΚ που επιβάλλονται στους εκπαιδευτικούς με εκβιαστικό τρόπο». Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν τη διαδικασία «απαράδεκτη», αφού «το περιεχόμενό της δεν είναι ουσιαστικό», «ο χρόνος διεξαγωγής είναι εκτός του ωραρίου εργασίας», ενώ «οι επιμορφούμενοι και οι επιμορφωτές επιβαρύνονται οικονομικά για να αντεπεξέλθουν στις μετακινήσεις, στη διαμονή και τα γενικότερα έξοδα της επιμόρφωσης. Επιπροσθέτως, τα περσινά οδοιπορικά δεν έχουν καταβληθεί ακόμη».

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν «ουσιαστική επιμόρφωση υψηλού επιστημονικού επιπέδου από πανεπιστημιακούς παιδαγωγούς. Η επιμόρφωση να γίνεται με εκπαιδευτική άδεια για όλους τους εκπαιδευτικούς και, βέβαια, ανά επιστημονικό πεδίο. Αμεση καταβολή των οδοιπορικών και λοιπών εξόδων. Μόνιμους διορισμούς όλων των εκπαιδευτικών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ