Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφάσισε γενικευμένη χρήση χαφιεδοκαμερών

Σε γενικευμένη χρήση των χαφιεδοκαμερών παρακολούθησης προχωρά η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ειδική γνωμοδότηση έχει εκδώσει από τον περασμένο Μάρτη η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μετά από ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στην ένταση της καταστολής κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/24/ΕΚ με την οποία καθιερώνεται η διατήρηση ορισμένων δεδομένων των συνδρομητών και των εγγεγραμένων χρηστών στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η διατήρηση θα γίνεται μέχρι 12 μήνες υπό την εποπτεία της ΑΔΑΕ και της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων. Ετσι, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς ισχυριζόμενη ότι θα αποτελέσουν εργαλείο στην καταπολέμηση της οργανωμένης εγκληματικότητας και της λεγόμενης τρομοκρατίας, αλλά προκαλεί επιπλέον περιστολές στις ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πάντως, η Αρχή λέει «ναι» στις «χαφιεδοκάμερες» σ' ένα ευρύ πεδίο, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με διαφορά από το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, ότι την εποπτεία θα την έχει η Αρχή και όχι οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές.

Ουσιαστικά, με το νέο καθεστώς που θα θεσπιστεί, η ευθύνη ελέγχου για τις κάμερες θα περάσει στην Αρχή, ενώ θα μπορεί να τίθεται και υπό την κρίση του ΣτΕ. Αναγκαία προϋπόθεση για τη νομιμότητα της εγκατάστασης και της λειτουργίας των καμερών είναι η έκδοση ΠΔ από τον υπουργό Δικαιοσύνης που θα ορίζει το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας ή άλλης αρμόδιας αρχής για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών.

Ειδικά για τη βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων, η Αρχή στη γνωμοδότησή της αναφέρει ότι θα πρέπει να έχει εξαιρετικό χαρακτήρα που θα διασφαλίζεται με κατάλληλες αυστηρές προϋποθέσεις στο ΠΔ «λόγω του κινδύνου που ενέχει η καταγραφή εικόνας κατά τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι». Βέβαια, είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις της Αστυνομίας και αρκετές φορές στο παρελθόν έχει αποκαλυφθεί ότι προβαίνει σε παρακολουθήσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στο ΠΔ που θα εκδοθεί, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Αρχής, «επιτρέπεται η λειτουργία συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους» για την αποτροπή και την καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων κατά προσώπων και περιουσιακών αγαθών, τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, της κρατικής ασφάλειας και τη διαχείριση της κυκλοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ