Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θυμήθηκε τα διατάγματα για τα επαγγελματικά «δικαιώματα»

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα «περιβόητα» ΠΔ για τα επαγγελματικά «δικαιώματα» αποφοίτων σε 23 ειδικότητες ΤΕΙ και 2 ειδικότητες Πανεπιστημίων «εστάλησαν υπογεγραμμένα στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, για να προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο».

Ακόμα και η ορολογία που χρησιμοποιείται στα Προεδρικά Διατάγματα είναι τέτοια που παραπέμπει στην πολιτική της ΕΕ, στην πολιτική διάλυσης των πτυχίων και στο κυνήγι δεξιοτήτων και «προσόντων». Ο όρος που χρησιμοποιείται στα διατάγματα είναι «δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων». Δηλαδή, ούτε κουβέντα δεν υπάρχει για δικαιώματα, ούτε κουβέντα για πτυχία που θα κατοχυρώνουν συγκεκριμένα δικαιώματα, αλλά αντ' αυτού γίνεται λόγος για τα «προσόντα» των «πτυχιούχων», που παραπέμπει σε εξατομικευμένη επαγγελματική διαπραγμάτευση για τον κάθε πτυχιούχο και ατομικό κυνήγι δεξιοτήτων.

Τα συγκεκριμένα ΠΔ τα έχουν τάξει εδώ και χρόνια και, στην ουσία, δεν αφορούν επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά περιγραφές προσόντων και δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα. Γύρω από τα ΠΔ υπήρχε μια ολόκληρη αποπροσανατολιστική διαμάχη, ανάμεσα σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια με τις ίδιες ειδικότητες. Εξω από την «κόντρα», όμως, ήταν η ουσία του θέματος, το γεγονός δηλαδή ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα, εδώ και χρόνια, δεν κατοχυρώνονται με το πτυχίο. Σημειώνουμε, δε, ότι με την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05 επαγγελματικά «δικαιώματα», δηλαδή δυνατότητα «πρόσβασης» στο επάγγελμα, έχουν και οι απόφοιτοι των κολεγίων.

Επιπλέον, με τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση (νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων) αποσυνδέεται πλήρως το πτυχίο απ' το επάγγελμα. Πρακτικά, οι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, κολεγίων θα περνάνε από πολλαπλές πιστοποιήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της εργασίας τους. Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, τα ΠΔ δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια των αποφοίτων (πρόσβαση στο Δημόσιο το οποίο δε θα προσλαμβάνει...), αφού αλλάζει όλο το γενικό πλαίσιο.

Τα ΠΔ αφορούν τις παρακάτω ειδικότητες στα ΤΕΙ: Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Οικολογίας και Περιβάλλοντος, Κλωστοϋφαντουργίας, Οχημάτων, Τεχνολογίας Αεροσκαφών, Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Αυτοματισμού, Ναυπηγικής, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, Πολιτικών Δομικών Εργων, Πολιτικών Εργων Υποδομής, Τοπογραφίας, Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων. Επίσης, αφορούν τους αποφοίτους των τμημάτων Βιολογίας των Πανεπιστημίων και της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ