Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Επόμενος σταθμός η πανεργατική απεργία

Οι μαθητές, με συνελεύσεις και αποφάσεις των 15μελών τους προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, για να διαδηλώσουν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας. Ηδη πολλά σχολεία της Αθήνας τα οποία πήραν μέρος στην κινητοποίηση της 1ης Δεκέμβρη έχουν αποφασίσει συμμετοχή με το πλαίσιο του ΣΑΣΑ. «Ολοι στους δρόμους» είναι το κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας μπροστά στην πανεργατική απεργία. «Την Τετάρτη 1η Δεκέμβρη δώσαμε μια μεγάλη μάχη! Το συλλαλητήριο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας είχε μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα! Λέμε ΟΧΙ στο μνημόνιο διαρκείας ΠΑΣΟΚ - τρόικας! ΟΧΙ στο μνημόνιο της Παιδείας! Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά!», σημειώνει το Συντονιστικό. Καλεί να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις σε όλα τα 15μελή και 5μελή, σημειώνοντας ότι «στην πανεργατική απεργία 15 Δεκέμβρη θα είμαστε ακόμα περισσότεροι μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ!»

Στο μεταξύ χτες, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με αποχή από τα μαθήματα, συγκεντρώσεις, πορείες σε δήμους με κατάληξη δημαρχεία, αλλά και συνελεύσεις μέσα στα σχολεία σε κάποιες περιπτώσεις, προχώρησαν οι μαθητές σε διάφορες πόλεις, με αφορμή και τα δυο χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών βρέθηκαν σε σχολεία της Αθήνας, στο πλαίσιο των εξορμήσεων ενημέρωσης και καλέσματος των μαθητών σε κοινό αγώνα ενάντια στην πολιτική που εξαπολύει βάρβαρη επίθεση στα πλατιά λαϊκά στρώματα και χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Περιστέρι και Αιγάλεω, όπου στην πρώτη περίπτωση πολλοί μαθητές έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στο σημερινό συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση που έγινε στο Λαύριο, όπου έκλεισαν και τα τέσσερα Λύκεια της πόλης και εκατοντάδες μαθητές έκαναν πορεία μέχρι το Δημαρχείο. Στη Μυτιλήνη μαθητές από δυο σχολεία έκαναν πορεία και κατέθεσαν ψήφισμα στο Δημαρχείο. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Λάρισα, Τρίκαλα, Γιάννενα, Κρήτη και Βόρεια Ελλάδα.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών δεν έλειψαν και προσπάθειες τρομοκράτησής τους. Σύμφωνα με καταγγελίες, με αποβολή απειλήθηκαν από τη διεύθυνση του σχολείου 30 μαθητές του γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής στη Ν. Σμύρνη, όταν αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν χτες αποχή από τα μαθήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν τοπικές συγκεντρώσεις μαθητών στην Πυλαία και στην Τούμπα. Να σημειώσουμε ότι σε άλλη κινητοποίηση που έγινε στο κέντρο της πόλης, συμμετείχαν οργανωμένα μαθητές των Κολεγίων Ανατόλια, Δελασάλ, καθώς και μαθητές από ορισμένα μόνο δημόσια σχολεία...

Στις Σέρρες, η πορεία των μαθητών κατευθύνθηκε προς τη Νομαρχία και ολοκληρώθηκε με τη μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Σερρών, που ακολούθησε, και αποφάσισε τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη.

Πολύπλευρη προσπάθεια χειραγώγησης

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή από αστυνομικούς, επαναλήφθηκε μία συντονισμένη προσπάθεια με στόχο τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών που ασφυκτιούν απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική στο σχολείο και στο σπίτι τους. Πρωταγωνιστές, εκδοτικά συγκροτήματα, σάιτ στο ίντερνετ, παραπλανητικά και αγνώστου αποστολέα μηνύματα στα κινητά, συντονιστικά (βλ. «Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών») που στήθηκαν μακριά από συλλογικές διαδικασίες για να παρέμβουν κάποιοι στο μαθητικό κίνημα όταν εκείνο τους απορρίπτει.

Μάλιστα, σε διάφορους ιστότοπους εμφανιζόταν να αλλάζει η ώρα συγκέντρωσης των μαθητών στην Αθήνα, επιδεικνύοντας μία επιμονή ώστε να μαζευτούν οι μαθητές σε μία κινητοποίηση την οποία δεν είχαν αποφασίσει οι ίδιοι. Το δικό της ρόλο στο όλο σκηνικό έπαιξε και μερίδα εκπαιδευτικών που ωθούσε ουσιαστικά τους μαθητές να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη γραμμή, αξιοποιώντας και την ευκαιρία που έδωσε η χτεσινή στάση εργασίας της ΟΛΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ