Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Εκκρυθμη κατάσταση

AMΠΙΤΖΑΝ.-- Σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα παρατηρούνται πλέον στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν, καθώς ο στρατός έχει κλείσει από την Κυριακή τα σύνορα και έχει επιβάλει πολύωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας με αφορμή τη διελκυστίνδα εξουσίας ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλασάν Ουατάρα. Εκαστος υποστηρίζει πως νίκησε στο δεύτερο γύρο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, με τον Γκμπάγκμπο μάλιστα να διορίζει χτες «κυβέρνηση», αν και ΟΗΕ και ΗΠΑ επιχειρούν πλέον σαφέστατα την απομόνωσή του, αφού διακήρυξαν χτες ως αδιαμφισβήτητο νικητή τον εκλογών τον Α. Ουατάρα. Ο Ουατάρα σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας κέρδισε λίγο παραπάνω από το 54% των ψήφων.

Ο ΟΗΕ χτες διέταξε την εκκένωση των γραφείων του στο Αμπιτζάν, δίνοντας εντολή σε 500 άτομα (πολιτικό προσωπικό) να αποχωρήσουν προληπτικά για λόγους ασφαλείας. Ο Νοτιοαφρικανός πρώην πρόεδρος Τάμπο Μπέκι ολοκλήρωσε χτες το γύρο επαφών του με τον Λ. Γκμπάγκμπο και τον Α. Ουατάρα, φεύγοντας άπρακτος και έτοιμος να ενημερώσει με έκθεσή του την Αφρικανική Ενωση.

Αργότερα χτες βράδυ, η περιφερειακή οργάνωση της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο Λ. Γκμπάγκμπο να «παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ