Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
«Κούρεμα» μισθών και στις εισηγμένες

Προσφορά στην ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας ενόψει ιδιωτικοποιήσεων

Μέσα από το γενικευμένο μόνιμο «κούρεμα» των μισθών περνά το 3ετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που σκοπεύουν να κλιμακώσουν σε ορίζοντα 3ετίας (μέχρι και το 2013) με επίκεντρο νευραλγικές υποδομές, δίκτυα, ύδρευση, ενέργεια κ.ά. Με βάση τις «επικαιροποιημένες» συμφωνίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα, η σούμα θα φτάσει στα 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2011. Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, συγκαλούν μέσα στην τρέχουσα βδομάδα και τη «Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς καν τη μάσκα των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, ετοιμάζουν «μια από τα ίδια» ακόμη και για εργαζόμενους σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, δίνοντας έτσι πρόσθετα εχέγγυα και κίνητρα στη μελλοντική ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων για τα οποία και τις προορίζουν. Εκτός από την Αγροτική Τράπεζα - για την οποία έχουν προβλέψει ειδική νομοθετική ρύθμιση - στις εταιρίες, όπου συμμετέχει το κράτος είτε με το πλειοψηφικό πακέτο, είτε με συμμετοχή στις διοικήσεις, είναι και οι: ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει κοινοποιήσει έγγραφο στις διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων, ζητώντας τη μείωση του «μισθολογικού κόστους», προκειμένου να βελτιώσουν την «ανταγωνιστικότητα».

Για τους εργαζόμενους σε άλλες πρώην ΔΕΚΟ ξεκίνησαν με πρόσχημα τα ελλείμματα. Στην Αγροτική Τράπεζα έβαλαν μπροστά τα δήθεν «τεστ» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τάχα για την κεφαλαιακή επάρκειά της. Τώρα, πάντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της πλουτοκρατίας, βάζουν στην ίδια σειρά και τους εργαζόμενους σε όλες τις εισηγμένες πρώην ΔΕΚΟ, όπως δηλαδή και συνολικά για τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μια και μοναδική εξαίρεση, όπως προβλέπεται και στο κατάπτυστο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, αφορά στο «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δηλαδή τα επιτελεία της πλουτοκρατίας που «διαχειρίζονται» το κομμάτι με τα 10 δισ. ευρώ που οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ) θα δώσουν για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου!

Βάζουν λουκέτα

Στα άμεσα μέτρα, αυτά που έχουν δρομολογημένα για μέχρι το Μάρτη του 2011, είναι να βάλουν λουκέτα σε όσες από αυτές κόψουν με το χαρακτηρισμό «μη βιώσιμες». Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει παραγγείλει στην ιδιωτική εταιρεία «Grant Thorton Ορκωτοί Λογιστές» τη σύνταξη αναλυτικής μελέτης για τα οικονομικά δημόσιων επιχειρήσεων, για την «αξιολόγηση της αποδοτικότητάς» τους σε σύγκριση με τα οικονομικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται σε ομοειδείς κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Η νέα «μελέτη» που έχουν παραγγείλει έρχεται να στηρίξει την ειλημμένη απόφαση - άλλωστε είναι και στους όρους του επικαιροποιημένου μνημονίου - που αποσκοπεί στη «σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα» της εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ