Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Εργαλείο ενίσχυσης των ισχυρών

Από το τέλος Γενάρη, οι εξειδικεύσεις των διατάξεών του

Προσηλωμένος περισσότερο από ποτέ στην ενίσχυση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και μάλιστα εκείνων που πληρούν συγκεκριμένα «αναπτυξιακά» κριτήρια, είναι ο νέος επενδυτικός νόμος. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ότι μεταξύ άλλων με το νέο νόμο θα στηριχτεί η «υγιής επιχειρηματικότητα» και η «κοινωνική κινητικότητα σε όλες τις περιφέρειες», αλλά θα ενθαρρυνθεί και η «καινοτομία και οι επενδύσεις υψηλής απόδοσης». Οι παράμετροι αυτοί προσαρμόζουν το λεγόμενο και «αναπτυξιακό» νόμο στην περιορισμένη οικονομική ρευστότητα της περιόδου, με τέτοιον τρόπο όμως, ώστε η στήριξη προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες να αναπληρώνεται από τις διευρυμένες φοροαπαλλαγές σε βάθος χρόνου και μάλιστα σε μια σχέση πολλαπλάσια της προβλεπόμενης κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης και επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης. Οι ευνοϊκές δανειοδοτήσεις μέσω του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) συμπληρώνουν το ισχυρό πλέγμα των ενισχύσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο και την εγγυημένη υπερκερδοφορία του. Στην πράξη, ο ιδιώτης καλείται να διαθέτει το 25% του κόστους της επένδυσης, που κι αυτό θα του επιστραφεί αν πάνε καλά οι δουλειές...

Οι μικρότερες επιχειρήσεις θα πρέπει να κρατήσουν «μικρό καλάθι», γιατί η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιχορηγήσει το «νέο αναπτυξιακό μοντέλο», όπως είπε ο υπουργός, το οποίο καθορίζεται από την ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής για την «οικονομία της γνώσης». Το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η «καινοτομία» και η «εξωστρέφεια», οι εξαγωγές. Και συνδυάζεται ιδανικά με τα νέα μέτρα που πετσοκόβουν τους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αφού σκοπός δεν είναι η τόνωση της εγχώριας ζήτησης, αλλά οι ξένες αγορές. Οι μικρές επιχειρήσεις υποτίθεται ότι θα τύχουν στήριξης και από άλλες πλευρές. Υπόθεση λίγων ημερών είναι, κατά τον υπουργό, η υπογραφή της σύμβασης 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να διευκολυνθεί η δανειοδότησή τους. Ειδικά στο χώρο των «μικρομεσαίων», τα δισεκατομμύρια «πάνε κι έρχονται» με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης να προκαλούν σύγχυση, τις τράπεζες να κάνουν «κουμάντο» και τα λουκέτα να έχουν... πάρει φωτιά.

Ο νέος νόμος εισάγει και την πρακτική του «συναγωνισμού». Καθώς θα καταρτίζεται ετήσιος προϋπολογισμός, οι αιτήσεις θα αξιολογούνται και θα λαμβάνουν «σειρά προτεραιότητας» μέχρι συμπλήρωσης του συνολικού προβλεπόμενου ποσού ενίσχυσης του έτους. Είναι προφανές ότι οι καλύτερες προτάσεις θα προέλθουν από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις κάθε κλάδου και κατηγορίας, παραγκωνίζοντας τους πιο αδύνατους. Θα προβλέπεται επίσης προβάδισμα για τις προτάσεις που θα επιλέγουν φοροαπαλλαγή με μείωση της δυνατότητας άμεσης επιχορήγησης.

Στη συνέντευξη επαναλήφθηκε ότι η σχέση ενίσχυσης προς φοροαπαλλαγές θα είναι 3 προς 1. Τα μεγέθη ανάπτυξης και απασχόλησης που θα προκύψουν αναμένεται να φανούν μετά από 1- 2 χρόνια. Μετά την ψήφιση του νόμου, σε πρώτη φάση θα γίνει διαβούλευση για τις επιχορηγούμενες δραστηριότητες και θα ακολουθήσει προς το τέλος του Γενάρη υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες υλοποίησης του νόμου. Οσο για τις χρηματοδοτήσεις του υφιστάμενου νόμου, αναφέρθηκε ότι το 2010 χορηγήθηκε 1 δισ. ευρώ και ότι «θα ανταποκριθεί η Πολιτεία στις απαιτήσεις του», αλλά σε συνάρτηση και με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.

Σε «δημόσια διαβούλευση» βρίσκεται, στο μεταξύ, μέχρι και τις 24 του Δεκέμβρη το σχέδιο του «επενδυτικού», ενώ η κατάθεσή του στη Βουλή και η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφισή του αναμένεται από το νέο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ