Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο μπαμπούλας

«Το μνημόνιο έγινε για έναν και μοναδικό λόγο. Να είναι ο "μπαμπούλας", το εκβιαστικό χαρτί, με πρόσχημα το χρέος και τα ελλείμματα, για να γίνουν οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις - καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις τις λέμε εμείς - που γνωρίζουμε και θα γνωρίσουμε στην πορεία.

Ολα για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις παραμονές αναγνωρισμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Κατά τη γνώμη μας και επιμήκυνση θα γίνει και αναδιαπραγμάτευση του χρέους θα γίνει, με τη μορφή της καταστροφής ενός μέρους του κεφαλαίου. Και αυτό θα γίνει σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Και η διαπάλη που γίνεται σήμερα και είναι οξύτατη, ποδοπατώντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, είναι ποια αστική τάξη, ποιας χώρας θα υποστεί λιγότερο τις συνέπειες της καταστροφής ενός μέρους του κεφαλαίου. Γιατί δίχως καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει η ανάκαμψη. Και ο καυγάς είναι αυτό, για το "πάπλωμα" - ας το πούμε καθαρά - της ανταγωνιστικότητας. Μα, και με μαθηματικά να το πάρετε το χρέος θα δυναμώσει (...) Εμείς θα το ξεκαθαρίσουμε: Δε θεωρούμε, στις συνθήκες του καπιταλισμού, ότι υπάρχουν ωφέλιμες θυσίες για το λαό, αναγκαίες και ωφέλιμες. Ποτέ ο λαός δεν πρέπει να δέχεται θυσίες. Δε συστρατευόμαστε με άλλες πολιτικές δυνάμεις που λένε "καλούνται οι εργαζόμενοι να κάνουν θυσίες, χωρίς αποτέλεσμα". Οι θυσίες του λαού πάντα έχουν αποτέλεσμα, την κερδοφορία.

Η μόνη λύση είναι αλλού

Αν θέλει κανείς να είναι ρεαλιστής, μιλώντας για το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να μιλήσει για αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (...) Το θέμα της αποδέσμευσης συνδέεται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, συνδέεται με το να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του όποιου πλούτου υπάρχει στην Ελλάδα, είτε εμπράγματου, είτε υπόγειου, είτε υπέργειου - και εννοώ πάνω στη γη - είτε χρηματικού είτε με τη μορφή εμπορευμάτων. Να γίνει ιδιοκτήτης ο λαός και ακριβώς αυτός να διαχειρίζεται την υπόθεση της ανάπτυξης. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον. Και η όποια αποδέσμευση γίνει χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα της εξουσίας, πρέπει να επιταχύνει αυτό το ζήτημα. Διαφορετικά, ούτε και με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση».

(από την παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα για το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ