Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ας μη χάσουμε την ψυχή μας

1. Δεν πρέπει, να χάσουμε την ψυχή μας και τις αξίες μας όσο νόμιμο κι αν είναι το μίσος που μας διακατέχει. Η διαχείριση του μίσους μας θα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να καταφέρουμε σ' αυτήν τη φάση. Οποιος πολίτης δεν το καταλαβαίνει κι αφήνεται στα ένστικτά του, βλέπει το τυρί κι όχι τη φάκα. Ενώ όλοι γνωρίζουν πως τα ψυχιατρεία και οι φυλακές ξεχειλίζουν καθημερινά από πάσης φύσεως περιστατικά, αρνούνται πεισματικά να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Διευκολύνουν έτσι το καθεστώς να τους ξεφορτωθεί με τον πιο εύκολο τρόπο: ανοίγοντας την πόρτα των φυλακών. Ενα σύνθημα που πρέπει να προσθέσουμε μαζί με τ' άλλα: ούτε μισή ώρα στις φυλακές. Πρέπει να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες ενάντια στις τερατωδίες τους.

2. Δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας σ' αυτές τις αποτρόπαιες συνθήκες. Το καθεστώς επιθυμεί να γίνουμε υπάνθρωποι. Αυτή θα είναι η καθολική νίκη του.

3. Δεν πρέπει να μας κερδίσει η απελπισία. Ας φωτίσουμε ο ένας τον άλλον. Ας ομονοήσουμε για να βγούμε το γρηγορότερο από την τρέλα της Ευρώπης πριν επιβληθεί, εκτός από οικονομικά, και πνευματικά πάνω μας. Παραφράζοντας τον σοφό θα έλεγα: Οι Ευρωπαίοι μοιάζουν με ορισμένους χειρουργούς που κόβουν το χέρι που δεν μπορoύν να γιατρέψουν, προκειμένου να κρύψουν την άγνοιά τους και να περισώσουν την υπόληψή τους.

4. Δεν πρέπει ν' αφήσουμε την αποστροφή που νιώθουμε για τα τεκταινόμενα να γίνει απάθεια που θα θρέψει τον πρωθυπουργό και την αυλή του.

5. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη φιλανθρωπία να κερδίσει σε βάρος της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Ας θυμηθούμε τον κύριο Ουίλιαμ Πέιν: «Κάνει τη φιλανθρωπία επίδειξη, την εγκράτεια απληστία, την ταπεινοφροσύνη πανουργία, και τη γενναιοδωρία δημαγωγία. Κοντολογίς, η αρετή γίνεται επιβουλή και η θρησκεία μόνο συμφέρον. Τα καλύτερα προτερήματα είναι αδύνατο να γίνουν δεκτά χωρίς ένα "αλλά", που θα μειώσει την αξία τους και θα μετριάσει τον έπαινό τους. Ιδού ο ελεεινότερος των χαρακτήρων! Και οι αθλιότεροι των ανθρώπων όσοι τον διαθέτουν».

6. Δεν πρέπει να χάσουμε την αισθητική μας. Ερχονται μέρες που θα δοκιμαστεί και αυτή εξαιτίας της πνευματικής ένδειας που μας κατακλύζει. Αν παρατηρήσουμε συστηματικά, η κατάσταση του πολιτισμού εκφράζεται μέσα από ένα παραλήρημα άγνοιας.

7. Δεν πρέπει να δεχτούμε την εποχή μας ως εποχή ισχνών αγελάδων. Οσους καλλιεργούν αυτή την ιδέα ας τους θεωρήσουμε φυσικούς εχθρούς, όπως και τους δουλοπρεπείς που τους ακολουθούν. Την ίδια στάση πρέπει να έχουμε και απέναντι στα πάσης φύσεως παπαγαλάκια. Γι' αυτές τις δημοσιογραφικές μετριότητες - κι ας παίζουν στα πρώτα - που τρέφονται από τα αποφάγια των αφεντικών τους.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ