Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυριαρχούν τα εσωκομματικά αδιέξοδα

Κρίσιμο ζήτημα για την ενότητα του κόμματος η στάση του Κ. Καραμανλή στις προτάσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του για τις «αλλαγές» στο κόμμα.

Τρόπους εξόδου από την εσωκομματική κρίση και αντεπίθεσης τόσο έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του όσο και απέναντι του Δ. Αβραμόπουλου, αναζητεί εναγωνίως ο Κ. Καραμανλής μπροστά στο συνέδριο του κόμματος. Αν και η αντιμετώπιση των εσωκομματικών αδιεξόδων αποτελεί υποχρεωτικά βασικό μέλημα του προέδρου της ΝΔ, ωστόσο δε φαίνεται να έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη τακτική στην κατεύθυνση αυτή.

Οι πληροφορίες που διοχετεύονται στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες, ανάλογα από την πλευρά που γίνεται η «διαρροή». Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά και υποχρεώνουν την ηγεσία της ΝΔ να αποσαφηνίσει τους κανόνες και τους όρους του εσωκομματικού παιχνιδιού εξουσίας, καθώς η διαμάχη εντός του κόμματος εξουδετερώνει τις όποιες προσπάθειες επιχειρεί, προκειμένου να δείξει ότι αποτελεί την «εναλλακτική λύση εξουσίας». Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται τις επόμενες μέρες ο Κ. Καραμανλής να τοποθετηθεί απέναντι στις προτάσεις που έχουν καταθέσει ηγετικά στελέχη του κόμματός του (Ντ. Μπακογιάννη, Μιχ. Λιάπης) για τις «αλλαγές» που πρέπει να γίνουν στο κόμμα. Η απάντησή του πιθανότατα θα δοθεί στις συνεδριάσεις των ανώτερων οργάνων του κόμματος (ΚΟ, ΚΕ) που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα μέσα του μήνα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τουλάχιστον στα λόγια έχει εμφανιστεί ένθερμος υποστηρικτής των «μεγάλων αλλαγών» στο κόμμα, αλλά οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί κατά πόσο θα το εφαρμόσει στην πράξη. «Κομβικό» ζήτημα θεωρείται η θεσμοθέτηση του Πολιτικού Συμβουλίου, για το οποίο υπάρχει έντονη εσωκομματική κόντρα. Η Ντ. Μπακογιάννη έχει ζητήσει την εκλογή αυτού του ανώτερου οργάνου που θα χαράζει συλλογικά την πολιτική του κόμματος σε αντίθεση με το υπάρχον «αρχηγικό μοντέλο», αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από τον Κ. Καραμανλή. Ο τελευταίος, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πιέζεται και από τους λεγόμενους «βαρόνους», οι οποίοι τάσσονται υπέρ της αναβάθμισης της σημερινής Εκτελεστικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να τίθεται το δίλημμα «αναβαθμισμένη ΕΕ ή Πολιτικό Συμβούλιο». Πάντως, από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του υποστηρίζεται ότι ο Κ. Καραμανλής δεν έχει καμία διάθεση να υιοθετήσει και προωθήσει τις «μεγάλες αλλαγές» στο κόμμα και ότι μεθοδεύει απλά την εξουδετέρωση και υπερφαλάγγισή τους ενόψει του συνεδρίου. Εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «αμυντική τακτική» που δεν πρόκειται να αποδώσει και γι' αυτό προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους, με γνώμονα ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν μπορεί» να οδηγήσει ενωμένη την κεντροδεξιά στις εκλογές και την εξουσία.

Τις επόμενες μέρες, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανακοινώσει τη σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, προκειμένου να αποδυναμωθούν οι όποιες ενστάσεις και κατηγορίες για τη δημοκρατικότητα του συνεδρίου. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι επικεφαλής θα τεθεί ο Τζ. Τζαννετάκης, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την «πλευρά Μητσοτάκη». Ωστόσο, από την πλευρά της Αραβαντινού αντιτείνουν ότι η «πολυτασική σύνθεση» της οργανωτικής επιτροπής δε σημαίνει ουσιαστικά τίποτα, αφού στην πράξη εξουσιοδοτείται ένα έμπιστο στέλεχος της Ρηγίλλης για να φέρει «σε πέρας την αποστολή» που του έχει ανατεθεί. Υπενθυμίζουν ακόμα ότι η Ντ. Μπακογιάννη έχει προτείνει η εκλογή των συνέδρων να γίνει μετά τις προσυνεδριακές συνελεύσεις, πρόταση που απορρίπτεται από τη Ρηγίλλης ως αντικαταστατική. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η σύγκρουση ενόψει του συνεδρίου φαντάζει αναπόφευκτη και από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Καραμανλής πυκνώνει τις επαφές του με ηγετικά στελέχη του κόμματος (συναντήθηκε με ορισμένους τις ημέρες των γιορτών), αλλά και με τους εκδότες των φιλικά προσκείμενων εφημερίδων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξυμένο πρόβλημα με τον «Τύπο της παράταξης».

Περιμένει τα γκάλοπ ο Αβραμόπουλος

Την ίδια στιγμή, ο Δ. Αβραμόπουλος θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε ορισμένες κινήσεις προκειμένου να συντηρήσει το «ενδιαφέρον της κοινής γνώμης» για το υπό κατασκευή κόμμα του. Ετσι, θα ανακοινώσει την ίδρυση του πολιτικού γραφείου του και ίσως τα ονόματα κάποιων πρώτων στελεχών ή «επωνύμων» που στηρίζουν το εγχείρημά του. Ωστόσο, περιμένει με αγωνία τη δημοσιοποίηση των νέων γκάλοπ, από τα οποία αναμένει να «προικοδοτηθεί» εκ νέου το κόμμα του από τους κατασκευαστές της «κοινής γνώμης». Πάντως, δεν πρόκειται να «ολοκληρώσει» την πρωτοβουλία του μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2001, παραμένοντας ταυτόχρονα και αξιοποιώντας στο έπακρο το δημαρχιακό αξίωμα, όπως έκανε με την πρωτοχρονιάτικη φιέστα στην πλατεία Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ