Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
Συμψηφισμοί αποπροσανατολισμού των εργαζομένων

Σκόνη για να καλυφθεί η προωθούμενη ποινικοποίηση φορολογικών πράξεων (ενεργοποίηση αυτοφώρου σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, επιβολή ποινής φυλάκισης για μη απόδοση φόρων κ.λπ.) που κατά κύριο λόγο έχει στο στόχαστρο τους αυτοαπασχολούμενους και τα μεσαία στρώματα, αποτελεί η συζήτηση που άνοιξαν κυβερνητικά στελέχη, για τη δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ με χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Το όλο θέμα ανακίνησε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Π. Ρήγας, ο οποίος προχτές ισχυρίστηκε ότι, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, προωθείται η σχετική ρύθμιση. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πήραν αποστάσεις από αυτές τις θέσεις.

Σε δηλώσεις που έκαναν χτες σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς και ο γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου Ηλ. Πλασκοβίτης δήλωσαν ότι τέτοιου είδους συμψηφισμοί ισχύουν σήμερα άτυπα στις φορολογικές συναλλαγές μεταξύ του Δημοσίου και φορολογουμένων. Αν π.χ το Δημόσιο οφείλει επιστροφή ΦΠΑ σε κάποια επιχείρηση, ενώ η επιχείρηση οφείλει με τη σειρά της ΦΠΑ στο Δημόσιο. Αντίθετα, εμφανίστηκαν αρνητικοί να επεκταθεί ο συμψηφισμός και σε άλλες συναλλαγές μεταξύ του Δημοσίου και των επιχειρήσεων, όπως οφειλές του Δημοσίου για ένα δημόσιο έργο ή για αγορά κάποιων υλικών με φόρους εισοδήματος ή ΦΠΑ ή οτιδήποτε άλλο χρωστάει η επιχείρηση, προς το Δημόσιο. Ανέφεραν, πάντως, ότι εξετάζεται η καταβολή του ΦΠΑ να γίνεται σε δόσεις, κάτι που φυσικά έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, καθώς χιλιάδες, μικρές ιδίως, επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες περί ποινικοποίησης των φορολογικών αδικημάτων, αυτές στοχεύουν κατ' ευθείαν τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε δεινή οικονομική θέση, ενώ αντίθετα, η κυβέρνηση επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση για τις μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις. Απόδειξη αυτού αποτελεί η τελευταία ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας, η οποία ισοδυναμεί με διαγραφή των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ