Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κύπρο σήμερα η Α. Μέρκελ

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, υπό το φως των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, αποκτά η επίσκεψη σήμερα στην Κύπρο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη καγκελάριου της Γερμανίας στο νησί. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, στις διμερείς συναντήσεις θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, «θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και ζητήματα που παίζουν ρόλο στην περιοχή».

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει αν η Μέρκελ θα ζητήσει από την κυπριακή ηγεσία υποχωρήσεις στο θέμα του απευθείας εμπορίου της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, δηλώνοντας με νόημα ότι «οι συζητήσεις θα γίνουν στην Κύπρο» και ότι δε θέλει να τις προκαταλάβει. Τις συνομιλίες θα απασχολήσουν επίσης η άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία μπλοκάρει εξαιτίας του Κυπριακού και της στάσης της Τουρκίας.

Το στίγμα των πιέσεων προς την Κύπρο, έδωσε από την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Ρούπρεχτ Πόλεντς, καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση «να διατηρήσει τις θέσεις της για το "στάτους" του νησιού, αλλά ταυτόχρονα να συναινέσει ώστε να επιτραπεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου να διεξάγει εμπόριο - και μάλιστα απευθείας εμπόριο».

Ενόψει της σημερινής επίσκεψης, δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο υπενθυμίζουν τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου τον περασμένο Οκτώβρη, μετά τη συνάντησή της με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι για τη λύση του Κυπριακού «πρέπει να μετακινηθούν και οι δύο πλευρές». Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, η Α. Μέρκελ θα πιέσει για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ώστε η κυπριακή κυβέρνηση «να κάνει το παν για να υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Ιουλίου 2012, ημερομηνία κατά την οποία η Κύπρος θα αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ