Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην Κίνα βρίσκεται από χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς όπου αναμένεται να έχει σειρά συνομιλιών. Χτες το πρωί, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Λιανγκ Γκουάνγκλι, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως «η στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας βρίσκεται δεκαετίες πίσω από τις πλέον προηγμένες Ενοπλες Δυνάμεις του κόσμου και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα». Πρόσθεσε, επίσης, πως «οι προσπάθειές μας στην έρευνα και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων δεν έχουν με κανέναν τρόπο στόχο μια τρίτη χώρα ή άλλες χώρες του κόσμου και δεν αποτελούν απειλή για καμιά χώρα», απαντώντας ουσιαστικά σε προηγούμενους ισχυρισμούς του Γκέιτς.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει ως στόχο τη διερεύνηση ενός πιο επίσημου και μόνιμου διαλόγου για στρατηγικά θέματα, ενώ συμφώνησαν να δώσουν ώθηση στους στρατιωτικούς τους δεσμούς με τέτοιον τρόπο, ώστε να επιλυθούν οι όποιες διαφορές.

Η συνάντηση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Γενάρη. Μετά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, ο Γκέιτς αναμένεται να μεταβεί στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ