Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Συνομιλίες για στρατιωτική συμφωνία

ΣΕΟΥΛ.-- Συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας και την ανταλλαγή αλληλοβοήθειας σε τρόφιμα και ιατρική αρωγή πραγματοποίησαν χτες στη Σεούλ οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Κιμ Κουάν Τζιν (από τη Ν. Κορέα) και Τοσίμι Κιταζάουα (από την Ιαπωνία).

Η συνάντηση των δύο υπουργών θεωρήθηκε μείζονος σημασίας, αφού Σεούλ και Τόκιο είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, αν και έχουν διμερείς συνοριακές διαφορές μετά την 35χρονη ιαπωνική στρατιωτική κατοχή της Κορεατικής Χερσονήσου (που τερματίστηκε το 1945). Είναι βέβαιο πάντως πως χτες οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ανάπτυξη των διμερών στρατιωτικών σχέσεων και σε συνάρτηση με την κατάσταση στη ΛΔ Κορέας και τις προσπάθειες για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Πάντως, λίγο πριν την πραγματοποίηση των συνομιλιών, αρκετές δεκάδες Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, δίχως, όπως είπαν, την επίλυση των κακών πεπραγμένων στην Κορεατική Χερσόνησο από την ιαπωνική πλευρά...

Ενα 24ωρο νωρίτερα, η Σεούλ απέρριψε και την τελευταία επίσημη πρόταση της ΛΔ Κορέας για συνομιλίες στις 27 τρέχοντος μηνός, απαιτώντας «σοβαρές ενδείξεις πως όντως επιθυμεί την αποπυρηνικοποίησή της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ