Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβρη

Περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαπιστώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το Δεκέμβρη, ενώ στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη παρατηρείται βελτίωση, με κύρια αιτία την ανάκαμψη των οικονομιών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, που βασίζεται στις εκτιμήσεις από εκπροσώπους των κλάδων:

Στη Βιομηχανία επιδεινώνονται οι προβλέψεις για την παραγωγή, αλλά βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα. Στις Κατασκευές, σημειώνεται έντονη κάμψη των εκτιμήσεων για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων και κατακόρυφη πτώση για την απασχόληση.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, μετά από μικρή βελτίωση το Νοέμβρη, καταγράφεται σημαντική επιδείνωση όλων των δεικτών. Τα νοικοκυριά προβλέπουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης, της κατάστασης της χώρας, της ανεργίας, ενώ πτώση σημειώνεται και στην πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, κάτι που δείχνει ότι όχι μόνο ανησυχούν για το μέλλον, αλλά αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και το παρόν τους.

Διαφορετική είναι η κατάσταση σε δυο άλλους κλάδους. Στις Υπηρεσίες, καταγράφεται σημαντική βελτίωση για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την πορεία της ζήτησης, αλλά και για την βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης. Αντίστοιχα, στο Λιανικό Εμπόριο, ανακάμπτουν όλοι οι επιμέρους δείκτες, για τις τρέχουσες πωλήσεις, τα αποθέματα και την εξέλιξη των πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο. Η διαμόρφωση των αντίστοιχων δεικτών έχει προφανή σχέση και με τις προσδοκίες σε αυτούς τους δύο κλάδους σε σχέση με την εορταστική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ