Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΙΜΑΝΙ ΖΕΑΣ
Απειλείται με ολοκληρωτικό «ξεζούμισμα»

Την ίδια ώρα, τμήματα του Κονώνειου τείχους, που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, μένουν κρυμμένα από καφετέριες, πισίνα και ιδιωτικό μουσείο

Από κινητοποίηση των κομμουνιστών το 2007 για τη σωτηρία της Ζέας
Από κινητοποίηση των κομμουνιστών το 2007 για τη σωτηρία της Ζέας
Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το μακρόχρονο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στο λιμάνι της Ζέας - το οποίο, δυστυχώς, είναι γνωστό ως «μαρίνα» πολυτελών ιδιωτικών σκαφών - χρησιμοποιεί ως «εργαλείο» το ΥΠΠΟ-Τ, αποδείχνοντας ότι σκοπός της ενοποίησης των δύο υπουργείων είναι η υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς για την κερδοφορία του κεφαλαίου στον τουρισμό.

Προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κλήθηκε πάλι - μετά από δύο συνεδριάσεις το 2004 - να γνωμοδοτήσει επί μιας «τροποποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» για «Εργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Λιμένα Τουριστικών Σκαφών Ζέας». Πρόκειται για επαναφορά των καταστροφικών σχεδίων ιδιωτών που εκμεταλλεύονται το λιμάνι της Ζέας - μετά το ξεπούλημά του στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας από την ΕΤΑ - σχέδια που ανέτρεψαν με αγώνες οι κάτοικοι της περιοχής. Μάλιστα, το ΣτΕ δέχθηκε την προσφυγή τους κατά της έγκρισης ανάλογης μελέτης των ιδιωτών από το ΥΠΠΟ το 2004, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις αρχαιότητες, σημειώνοντας ότι το ΚΑΣ όφειλε να ελέγξει τις συνέπειες για τις αρχαιότητες, με βάση τη συνολική παρέμβαση που προέβλεπε η μελέτη και όχι μεμονωμένα.

Το λιμάνι της Ζέας αποτελούσε το πολεμικό λιμάνι της αρχαίας Αθήνας. Διατηρούσε (τον 4ο π.Χ. αι.) 192 νεώσοικους (σ.σ. υπόστεγο για φύλαξη πλοίων) και γιγαντιαία αποθήκη φύλαξης υλικών ναυσιπλοΐας. Η φυσική του είσοδος φυλασσόταν από δύο πύργους, οι οποίοι αποτελούσαν τμήμα του Κονώνειου τείχους που περιέκλειε τον Πειραιά και τα λιμάνια του. Σήμερα, στο λιμάνι της Ζέας διατηρούνται, σχεδόν άριστα, μεγάλα τμήματα αυτού του τείχους. Πλην, όμως, δεν είναι ορατά, γιατί είναι «θαμμένα» κάτω από πεζοδρόμια. Το τείχος, αποτελώντας μέρος του ...«ντεκόρ» σε κατασκευές εμπορικών χρήσεων, χρησιμοποιείται ως «ζαρντινιέρα» ή είναι εγκλωβισμένο από αποθηκευτικούς χώρους! Σχετικά φωτογραφικά τεκμήρια για την κατάντια του σπουδαίου αυτού μνημείου κατέθεσε στο ΚΑΣ η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, μαζί με προτάσεις για τη δημιουργία πέντε αρχαιολογικών σημείων στο λιμάνι, στις ισάριθμες θέσεις, όπου το τείχος μπορεί να αναδειχθεί.

Η κατάντια αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής αδιαφορίας των μεταπολεμικών κυβερνήσεων για τη Ζέα, με αποκορύφωμα το πέρασμά της από τον ΟΛΠ στον ΕΟΤ το 1965 και το ξεπούλημα του 2001.

Εξαρχής και τώρα οι ιδιώτες θέλουν να «ξεζουμίσουν» κυριολεκτικά το λιμάνι, αυξάνοντας τις θέσεις των σκαφών - είναι ήδη πάνω από 500 - τοποθετώντας χημικές τουαλέτες, κατασκευάζοντας νέους προβλήτες και σταθμό τροφοδοσίας και αποκομιδής αποβλήτων. Και αντί το υπουργείο να επιστρέψει αυτή τη μελέτη ως απαράδεκτη, το ΚΑΣ «πετάει» το «μπαλάκι» ουσιαστικά στην ΕΤΑ, ζητώντας από την εταιρεία που διαχειρίζεται τη μαρίνα να φέρει μελέτη που να περιλαμβάνει και τα αρχαία, χωρίς όμως να καθιστά σαφές ότι δε θα επιτρέψει καμία περαιτέρω επιβάρυνση του λιμανιού! Δηλαδή, το πρόβλημα για το ΚΑΣ δεν είναι η συνέχιση της καταστροφής του λιμανιού, αλλά το αν ο ιδιώτης θα περιλάβει στη μελέτη του και τις αρχαιότητες, λες και αυτές θα «διασωθούν» από την κερδοσκοπική λαίλαπα. Οπως τόνισε μέλος του ΚΑΣ: «Δεν μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί μια λύση που να είναι αισιόδοξη (...)»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ