Πέμπτη 4 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αρχίζουν από τη Δευτέρα

Σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα ξεκινάνε και φέτος οι τακτικές εκπτώσεις και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε χτες από την υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα Εμπορίου, Μιλένα Αποστολάκη, οι χειμερινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα, αρχίζουν από τις 8 Γενάρη και θα λήξουν στις 28 Φλεβάρη.

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση ορίζεται μεταξύ άλλων ότι οι εκπτώσεις μπορούν να αφορούν το σύνολο των ειδών εμπορίας της εμπορικής επιχείρησης που τις διενεργεί και επιβάλλεται η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη ή η αναγραφή σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων. Αναρτάται στο κατάστημα έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί τακτικές χειμερινές εκπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προσφορές, αυτές απαγορεύονται 20 μέρες μετά τη λήξη των εκπτώσεων και επίσης απαγορεύεται η καθ' οιονδήποτε τρόπο παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με εκπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (αναγραφόμενη τιμή προ των εκπτώσεων, υψηλότερη της πραγματικής, απόκρυψης αποθεμάτων και πώληση μικρής εκ τούτων ποσότητας κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πώληση ειδών β' διαλογής ειδικά αγορασθέντων γι' αυτό το σκοπό κλπ).

Επίσης συνιστώνται τριμελείς επιτροπές στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας τις οποίες συγκροτεί με απόφασή του ο οικείος νομάρχης από τον προϊστάμενο του τομέα εμπορίου σαν πρόεδρο, ένα υπάλληλο της Νομαρχίας υποδεικνυόμενο από το νομάρχη και ένα υπάλληλο του τομέα Εμπορίου που θα εκτελεί, και χρέη εισηγητή των παραβάσεων ως και γραμματέα της Επιτροπής. Στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που υφίστανται οργανικές μονάδες, επιπέδου διεύθυνσης εμπορίου και οι τρεις υπάλληλοι που συγκροτούν την Επιτροπή, ορίζονται από τη διεύθυνση αυτή. Οι υπάλληλοι του τομέα εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα διενεργούν ελέγχους κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη των εκπτώσεων, προκειμένου να διαπιστώνουν την τήρηση της υπουργικής απόφασης.

Κυρώσεις

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της υπουργικής απόφασης οι παραπάνω επιτροπές επιβάλλουν πρόστιμο, μέχρι και το 0,5% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους του παραβάτη μέσα σε ένα μήνα από τη διαπίστωση της παράβασης. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο που επιβάλλεται μπορεί να φτάνει το 3% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ