Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανάγκη η συνολική εναντίωση στις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, που ξεκίνησε χτες στη Φιλοσοφική Αθήνας

Ξεκίνησε το 10ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των Πανεπιστημίων, που διεξάγεται στη Φιλοσοφική Αθηνών και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή με τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής. Χτες, πρώτη μέρα του συνεδρίου, οι διαδικασίες άνοιξαν με μια πρώτη ομιλία του απερχόμενου προέδρου της Ν. Σταυρακάκη, ο οποίος επέμεινε στη λογική ενός ...άλλου διαλόγου, υποστηρίζοντας ότι οι θεσμικές αλλαγές χρειάζονται σοβαρές μελέτες κ.ά. Στην ουσία, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ όχι μόνο κάνει διάλογο με την κυβέρνηση για το σχέδιο νόμου ανατροπής σε ό,τι έχει μείνει απ' τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά με όλες τις ανακοινώσεις της κινείται στον ίδιο πυρήνα με τις κυβερνητικές επιλογές.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί κομμάτων και φορέων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Διεκδικούμε τη διασφάλιση και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δεν αρκεί όμως από μόνη της για να αναβαθμιστεί η Ανώτατη Εκπαίδευση, τη στιγμή που είναι πολιτική επιλογή τα κονδύλια να δίνονται επιλεκτικά και με βάση τις στοχεύσεις και τη στρατηγική του κεφαλαίου, μέσα από τους Ειδικούς Λογαριασμούς και τις συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα, που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στις επιχειρήσεις, που διευκολύνουν την άλωση των εργασιακών σχέσεων μέσα στα Πανεπιστήμια.

Η βασική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση των πρυτανικών οργάνων, συγκλήτων και της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ στο ζήτημα της διοικητικής δομής και της διασφάλισης της κρατικής χρηματοδότησης, στην ουσία διευκολύνει να περάσουν οι βασικοί αντιλαϊκοί σχεδιασμοί στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα ένα κομμάτι των μελών ΔΕΠ, που δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε με την υπάρχουσα κατάσταση στα Πανεπιστήμια, ούτε με αυτά που έρχονται, που γνωρίζουν ότι η εμπορευματοποίηση της Παιδείας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ των κατευθύνσεων της ΕΕ από το '90 και μετά.

Οι δύο αυτές παράμετροι δε διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο και τον ενιαίο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επιπλέον, η στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ δεν αμφισβητήθηκε από το "διάλογο", στον οποίο πρωτοστάτησαν αρκετά αυτοδιοίκητα πανεπιστημιακά όργανα, οι σύγκλητοι, αλλά και η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ.

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η κεντρική επιλογή "με τα μονοπώλια ή με το λαό" θα κρίνει και το χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, αλλά και τις συσπειρώσεις και τις συμμαχίες που πρέπει να προκύψουν στον άξονα της διεκδίκησης ενός δρόμου ανάπτυξης για το λαό και τους ανθρώπους του μόχθου.

Σήμερα είναι αναγκαίο οι ριζοσπαστικές δυνάμεις στους πανεπιστημιακούς, με βάση την κοινωνική τους αφετηρία και τη δράση τους μέσα στο κίνημα, την ορθολογική προσέγγιση της επιστήμης τους, να συμπορευθούν με τη ΔΗΠΑΚ, με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που αποτελεί το ριζοσπαστικό πόλο στους φοιτητές. Να ταχθούν, πρώτα και κύρια, με τις ταξικές δυνάμεις, με τη μεριά των αληθινών παραγωγών του πλούτου. Να συστρατευτούν σ' ένα δρόμο συνολικής εναντίωσης και στο κλιμακούμενο κύμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να εντάσσουν την πάλη τους στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης για την κοινωνία και την οικονομία».

Κατήγγειλε η ΔΗΠΑΚ

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε, μεταξύ άλλων, η ψηφοφορία για το σχέδιο προγράμματος των εργασιών και τον απολογισμό της απερχόμενης Διοικούσας Επιτροπής, τα οποία η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) καταψήφισε και δήλωσε πως αποχωρεί από τις διαδικασίες συζήτησης της... «επιστημονικοφανούς ημερίδας». Ολόκληρη η δήλωση της ΔΗΠΑΚ έχει ως εξής:

«Το Σχέδιο προγράμματος εργασιών του 10ου συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ που εισηγήθηκε το προεδρείο της ομοσπονδίας, μετατρέπει το Συνέδριο σε ημερίδα στήριξης του κυβερνητικού πλαισίου αλλαγών και συγκεκριμενοποίησης πλευρών του νέου νόμου πλαισίου. Η συζήτηση για τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης περιορίζεται στο ελάχιστο, θάβεται εν μέσω χαιρετισμών και διαδικαστικών ζητημάτων, και έτσι επιδιώκεται να αποφευχθεί η κριτική και η αποκάλυψη του ρόλου της απερχόμενης διοίκησης ως στήριγμα τόσο της γενικότερης όσο και της ειδικής για τα ΑΕΙ κυβερνητικής πολιτικής, καθαρή περίπτωση κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης πρακτικά δεν προβλέπεται. Από την άλλη, αφιερώνουν άφθονο χρόνο στο θέμα της δημιουργίας του Κέντρου Τεκμηρίωσης, ώστε να μπουν στο παιχνίδι της απορρόφησης κονδυλίων προγραμμάτων. Τέλος, από το παράθυρο μπαίνει και η συζήτηση ζητημάτων καταστατικού, χωρίς την προηγούμενη συζήτηση στους συλλόγους. Η ΔΗΠΑΚ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τη μετατροπή του συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, από συνέδριο συνδικαλιστικής ομοσπονδίας σε επιστημονικοφανή ημερίδα διαβούλευσης και στήριξης των κυβερνητικών επιλογών και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αποχωρεί από τις εργασίες συζήτησης της "επιστημονικοφανούς ημερίδας", καταγγέλλοντας τις παρατάξεις της πλειοψηφίας για τον εκφυλισμό του πανεπιστημιακού συνδικαλιστικού κινήματος. Η ΔΗΠΑΚ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του ελληνικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ